- Home
- Externe
- BERLIN, (10.09.2013, 18:06)
- Valentin Vidu - Mediafax
Reacţiile statelor la propunerea Rusiei privind Siria - Merkel: Propunerea e interesantă. Şeful diplomaţiei franceze: Poate fi primită cu trei condiţii. Downing Street: Propunerea nu trebuie să devină un "proces fără sfârşit". Statele Unite nu vor aştepta mult timp concretizarea planului
Cancelarul german Angela Merkel a catalogat luni ca "interesantă" propunerea rusă de plasare a arsenalului chimic aparţinând regimului sirian sub control internaţional şi şi-a reiterat opoziţia categorică faţă de o intervenţie militară în Siria.
Urmărește
1587 afișări
Angela Merkel (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Astăzi (luni) a apărut o propunere interesantă, cu Rusia care a îndemnat pentru prima dată Siria să îşi pună arsenalul chimic sub control internaţional", a declarat cancelarul într-o emisiune, pentru postul public ARD, în cadrul campaniei pentru alegerile legislative de la 22 septembrie.
"Dacă urmează fapte, ci nu este vorba doar despre o câştigare de timp, iar acest lucru se concretizează, atunci Germania va acţiona pentru ca să fie urmată această cale", a adăugat Merkel, care era înconjurată de un grup de 150 de alegători reprezentativi din cadrul corpului electoral german.
"Este necesar să se încerce totul pentru a se ajunge acolo fără o intervenţie militară", a adăugat ea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Cancelarul a repetat în mod foarte clar că, în cazul unei intervenţii militare în Siria, "Germania nu (se va angaja) sub nicio condiţie, indiferent de mandat".
"După folosirea armelor chimice, nu putem să ignorăm Siria, deoarece există o convenţie internaţională care interzice utilizarea acestora", a spus Merkel.
Însă "intervenţii militare reprezintă întotdeauna ultimul recurs" şi este necesar "să de ofere toate şansele posibile dreptului internaţional" înainte să se ia în calcul acţiuni militare, a pledat ea, îndemnând ca mai întâi să se "aştepte raportul inspectorilor" ONU privind folosirea unor arme chimice în Siria.
Merkel, care speră să obţină al treilea mandat de patru ani la conducerea unei ţări a cărei populaţii este hotărât opusă intervenţiilor militare externe, a surprins vineri, când nu a semnat un apel la o reacţie internaţională "puternică" în urma atacurilor chimice din Siria, semnat de 11 ţări, inclusiv Statele Unite, la summitul G20 de la Sankt Petersuburg, în Rusia.
Berlinul a semnat apelul abia 24 de ore mai târziu, invocând necesitatea unei coordonări europene, o poziţie care a fost imediat criticată de către opoziţie şi o mare parte dintre editorialişti, luni.
Rusia, un aliat loial al regimului sirian, a încercat să preia controlul asupra dosarului sirian, propunând Damascului să îşi plaseze arsenalul chimic sub control internaţional.
Siria a "primit favorabil" imediat propunerea, prin vocea ministrului sirian de Externe Walid Muallem, care nu a oferit detalii în acest sens.
Statele Unite au primit şi ele favorabil această propunere rusă, dar cu prudenţă, exprimându-şi scepticismul faţă de adevăratele intenţii ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
Fabius: Propunerea rusă privind armamentul chimic sirian poate fi primită cu trei condiţii
Propunerea rusă de plasare a arsenalului chimic deţinut de către regimul sirian sub control internaţional "poate fi primită cu cel puţin trei condiţii", a apreciat luni Laurent Fabius, reclamând "angajamente precise, rapide şi verificabile" din partea Damascului.
"Propunerea ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, merită un examen precis", a declarat Fabius, apreciind că aceasta "poate fi primită cu celpuţin trei condiţii".
Preşedintele sirian Bashar al-Assad "este necesar să se angajeze fără întârziere să plaseze sub control internaţional şi să permită distrugerea întregului său aresenal chimic",iar "această operaţiune este necesar să aibă loc în baza unei rezoluţii constrângătoare a Consiliului de Securitate, cu un calendar scurt şi consecinţe ferme în cazul în care acesta nu îşi respectă angajamentele", a declarat ministrul francez de Externe.
În plus, el a preciat că "este necasar să fie sesizată Curtea Penală Internaţională (CPI)", deoarece "responsabilii masacrului chimic de la 21 august nu trebuie să rămână nepedepsiţi".
"Cerem imediat angajamente precise, rapide şi verificabile din partea regimului sirian", a insistat el.
Franţa este principalul aliat al Statelor Unite în participarea la o operaţiune militară împotriva regimului de la Damasc,acuzat că a lansat un atac chimic pe 21 august,lângă Damasc, care s-a soldat cu sute de morţi.
Downing Street: Propunerea rusă nu trebuie să devină un "proces fără sfârşit"
Propunerea rusă de a plasa sub control internaţional arsenalul de arme chimice sirian nu trebuie să se traducă printr-un "proces fără sfârşit", a avertizat marţi un purtător de cuvânt al premierului britanic David Cameron.
"Nu poate în niciun caz să fie vorba despre un proces fără sfârşit. Acceptarea (propunerii) face parte integrantă din elemente care ne vor permite să stabilim dacă este vorba sau nu de o ofertă serioasă şi veritabilă", a declarat purtătorul de cuvânt al Downing Street în cadrul unei întâlniri cu presa la Londra. El a răspuns întrebării dacă Marea Britanie vrea să fixeze un calendar pentru punerea în aplicare a propunerilor ruse.
"Trebuie să fim foarte vigilenţi în ceea ce priveşte riscul unei tactici de diversiune. De aceea spun că acest lucru nu trebuie să fie un proces fără sfârşit", a adăugat el.
"Dacă este o ofertă serioasă şi reală, atunci noi o încurajăm, dar insist asupra lui «dacă»", a adăugat purtătorul de cuvânt.
Luni, premierul David Cameron a considerat că această propunere ar fi "un mare pas înainte" dacă nu ar fi vorba despre o "manevră de diversiune".
Statele Unite nu vor aştepta mult timp concretizarea planului privind arsenalul chimic sirian
Statele Unite nu vor aştepta mult timp ca Rusia să formuleze propunerea de plasare sub control internaţional a arsenalului chimic sirian, avertizează secretarul de Stat american, John Kerry.
"Aşteptăm propunerea Rusiei, dar nu vom aştepta mult timp", a spus Kerry.
"Pentru ca această opţiune diplomatică să aibă o şansă de reuşită, ameninţarea cu o acţiune militară americană trebuie să rămână reală şi credibilă", a spus, la rândul său, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel.
Rusia, un aliat loial al regimului sirian, a încercat să preia controlul asupra dosarului, luni, propunând Damascului să îşi plaseze arsenalul chimic sub control internaţional.
Siria a "primit favorabil" imediat această propunere, prin intermediului şefului diplomaţiei sale Walid Muallem, care nu a intrat în detalii.
Ulterior, secretarul general Ban Ki-moon a îndemnat la crearea unor zone supervizate de către ONU, în Siria, în care ar putea fi distruse armele chimice.
Congresul american, care s-a întors luni din vacanţa de vară, a amânat pe termen nedeterminat un vot prevăzut pentru miercuri cu privire la o intervenţie militară în Siria solicitată de către preşedintele Barack Obama.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe