Incidentul s-a produs la unitatea 3 a centralei de la Oskarshamn, pe coasta de la Marea Baltică. Nu au existat repercusiuni asupra consumatorilor sau securităţii.
OKG, o filială a grupului german EON care exploatează această centrală, a anunţat că a fost nevoit să oprească reactorul în mod preventiv, duminică, „din cauza prezenţei unui număr important de meduze într-un circuit de apă pentru răcire”.
„Producţia a fost reluată”, a anunţat compania miercuri într-un comunicat.
Meduzele au provocat pagube într-un mecanism destinat filtrării apei de mare, obligând OKG să înlocuiască anumite părţi şi să cureţe canalizarea cu apă sub presiune, a declarat pentru AFP Emmy Davidsson, o purtătoare de cuvânt.
Ea nu a putut să precizeze câte meduze au invadat circuitele centralei. „Este numărul cel mai important pe care l-am văzut vreodată. Nu este un lucru obişnuit. În fiecare toamnă este necesar să ne debarasăm de meduze, dar nu de atâtea”, a adăugat ea.
Oskarshamn 3 este cel mai puternic reactor din ţară, cu 1.400 de megawaţi.
Acest tip de incident a avut loc şi la alte centrale din zona litoralului, ca cea de la Torness, în Scoţia, în 2011.
Poluarea, încălzirea apei şi reducerea biodiversităţii marine sunt tot atâtea probleme care afectează în mod special Baltica, citate totodată de către cercetători ca factori ce favorizează o „proliferare” a meduzelor.