Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Autorităţii Palestiniene a declarat că Obama i-a spus lui Abbas că discuţia lor este prima cu un oficial străin, de la începerea mandatului său. Obama a mai vorbit din Biroul Oval cu preşedintele Egiptului Hosni Mubarak, cu premierul israelian Ehud Olmert şi cu regele Abdullah al Iordaniei, exprimându-şi intenţia de a încerca o rezolvare permanentă a conflictului arabo-israelian.
Robert Gibbs, secretarul de presă al Casei Albe, a spus că negocierile cu liderii Orientului Mijlociu au subliniat un "angajament activ pentru urmărirea unei păci arabo-israeliene de la începutul mandatului său". "În perioada care urmează conflictului din Gaza, el şi-a evidenţiat hotărârea de a lucra pentru ajuta la consolidarea armistiţiului prin stabilirea unui regim eficient împotriva contrabandei, pentru a împiedica Hamas să se reînarmeze, şi prin facilitarea, în parteneriat cu Autoritatea Palestiniană, a unui efort de reconstrucţie major". În următoarele zile, Obama este aşteptat să numească un emisar pentru pace în Orientul Mijlociu, cel mai probabil pe fostul senator George Mitchell, care a avut un rol similar în Irlanda în timpul preşedintelui Clinton, potrivit cotidianului.
Miercuri, noua administraţie a suspendat toate procesele militare ale suspecţilor militari de la baza Guantanamo din Cuba, iar joi Barack Obama urmează să semneze un decret prin care baza să fie închisă în decurs de un an. Judecătorii au acceptat să oprească şi procesele a cinci deţinuţi acuzaţi de legături cu atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.
Tot miercuri, preşedintele american s-a pregătit să împlinească o altă promisiune din campanie, ordonând comandanţilor militari să îşi transfere trupele din Irak către Afganistan. "Am cerut conducerii militare să se angajeze în planificări suplimentare necesare pentru a executa o retragere militară responsabilă din Irak", a declarat Obama, care a mai spus că se va implica într-o diplomaţie directă şi, posibil, dură cu Iranul.
Miercuri la prânz, Obama şi-a chemat membrii administraţiei de la Casa Albă pentru a fi de faţă la semnarea de către acesta a unui ordin executiv care aduce noi reguli etice în privinţa activităţii de lobby şi a libertăţii de informaţie, precum şi îngheţarea salariilor lor. "Ce oportunitate avem să schimbăm această ţară", a spus el, amintindu-le de mulţimea prezentă la inaugurare. "Ei au fost acolo pentru că ei cred că acesta este un moment de mare schimbare în America, o perioadă de revigorare a democraţiei noastre şi de refacere a ţării noastre. Ei ne-au încredinţat nouă tuturor o mare responsabilitate", a adăugat preşedintele american.