Gustavo Petro şi vicepreşedintele său ales, Francia Marquez, au obţinut 50,4% din voturi la alegerile de duminică. Petro este primul preşedinte de stânga din istoria Columbiei.
„ELN rămâne activă în lupta sa şi în rezistenţa sa politică şi militară, dar şi în dispoziţia sa de a avansa într-un proces de pace pentru a continua discuţiile care au început la Quito în februarie 2017”, a precizat ELN într-un comunicat, scrie Reuters.
Petro, care îşi va prelua mandatul la 7 august, s-a angajat să implementeze pe deplin acordul de pace din 2016 cu fosta gherilă FARC (Forţele Armate Revoluţionare ale Columbiei) şi să caute să poarte discuţii cu rebelii ELN, încă activi.
Viitorul preşedinte, un fost membru al grupului de gherilă M-19, a cerut o negociere rapidă cu ELN. Dacă Petro promovează schimbări pentru a depăşi violenţa politică şi dezvoltă planuri pentru ocuparea forţei de muncă şi antreprenoriat, reforma agrară şi continuitatea procesului de pace, printre altele, el va avea sprijin popular, a declarat ELN. Grupul a făcut apel la extinderea incluziunii economice pentru comunităţile marginalizate din Columbia.
Negocierile de pace dintre guvernele anterioare şi ELN – care este acuzată că se finanţează din răpiri, extorcări, trafic de droguri şi minerit ilegal – nu au avansat din cauza poziţiilor radicale ale grupului, a unui lanţ de comandă difuz şi a disensiunilor din rândurile sale.
ELN, care are aproximativ 2.400 de combatanţi, a început discuţii de pace cu guvernul precedent al fostului preşedinte Juan Manuel Santos, dar negocierile au eşuat după un atentat cu maşină capcană la Bogota.