Rebelii din Mali spun că au ucis şi rănit zeci de soldaţi, mercenari Wagner în lupte

Rebelii tuaregi din nordul Mali au declarat că au ucis şi rănit zeci de soldaţi şi mercenari Wagner în două zile de lupte în apropierea graniţei cu Algeria, după ce armata a declarat că a pierdut doi soldaţi, dar a ucis aproximativ 20 de rebeli, potrivit Reuters.

Urmărește
930 afișări
Imaginea articolului Rebelii din Mali spun că au ucis şi rănit zeci de soldaţi, mercenari Wagner în lupte

Rebelii din Mali spun că au ucis şi rănit zeci de soldaţi, mercenari Wagner în lupte

Mişcarea rebelă, Cadrul Strategic Permanent pentru Pace, Securitate şi Dezvoltare (CSP-PSD), a declarat sâmbătă că a capturat vehicule blindate, camioane şi cisterne în luptele din oraşul de frontieră Tinzaouaten de joi şi vineri.

Gruparea rebelă a declarat, de asemenea, că a avariat un elicopter, care s-a prăbuşit în oraşul Kidal, la sute de kilometri distanţă.

Armata din Mali a declarat că doi soldaţi au fost ucişi şi 10 au fost răniţi. Unul dintre elicopterele sale s-a prăbuşit vineri în Kidal, în timpul unei misiuni de rutină, dar nimeni nu a fost ucis, a declarat aceasta.

Mai mulţi bloggeri militari ruşi au relatat duminică că cel puţin 20 de persoane din grupul Wagner au fost ucise într-o ambuscadă în apropierea frontierei cu Algeria.

„Angajaţi ai (grupului) Wagner PMC, care se deplasau într-un convoi cu trupele guvernamentale, au fost ucişi în Mali... Unii au fost capturaţi”, a declarat un important blogger militar rus, Semyon Pegov, care foloseşte numele War Gonzo.

Canalul de ştiri Baza Telegram, care are legături cu structurile de securitate ale Rusiei, a raportat că cel puţin 20 de luptători Wagner au fost ucişi.

Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele bloggerilor.

Wagner a jucat un rol important în unele dintre cele mai aprinse lupte din războiul Rusiei din Ucraina, însă viitorul său a fost pus sub semnul întrebării atunci când liderul său, Evgheni Prigozhin, a fost ucis într-un accident aviatic în august, la două luni după ce a condus o scurtă revoltă împotriva sistemului de apărare rus.

Mali, unde autorităţile militare au preluat puterea prin lovituri de stat în 2020 şi 2021, se luptă cu o insurgenţă islamistă care durează de ani de zile. Aceasta a declarat că forţele ruse de acolo nu sunt mercenari Wagner, ci formatori care ajută trupele locale cu echipamente cumpărate din Rusia.

Raportul lui Baza a declarat duminică că luptătorii Wagner se află în Mali cel puţin din 2021.

Tuaregii sunt un grup etnic care locuieşte în regiunea Sahara, inclusiv părţi din nordul Mali. Mulţi dintre ei se simt marginalizaţi de guvernul malian.

Grupul separatist a lansat o insurgenţă împotriva juntei guvernamentale din Mali în 2012, însă rebeliunea a fost ulterior deturnată de grupuri islamiste.

A semnat un acord de pace cu Bamako în 2015, dar CSP-PSD s-a retras din negocieri la sfârşitul anului 2022.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici