Rebelii libieni au cucerit un post de la frontiera cu Tunisia, în vestul Libiei

Rebelii au câştigat teren în vestul Libiei, joi dimineaţa, cucerind unul dintre posturile de frontieră cu Tunisia, care, până până în prezent, se afla sub controlul forţelor loiale colonelului Muammar Kadhafi, relatează AFP.

Urmărește
3 afișări

După lupte scurte, către ora locală 7.30 (8.30, ora României), insurgenţii au cucerit clădirile Postului de Frontieră din Wazzan, pe drumul care asigură legătura între oraşul libian Nalut şi localitatea tunisiană Dehiba, potrivit unui martor.

Între 150 şi 200 de soldaţi pro-Kadhafi au trecut, dezarmaţi, de partea tunisiană a frontierei, pentru a se proteja, a constatat un corespondent AFP.

Câteva sute de rebeli, care sărbătoreau această cucerire strategică cu tiruri de bucurie, au arborat drapelul monarhiei, devenit simbol al mişcării de contestare a regimului.

Zeci de vehicule ale rebelilor erau prezente la acest post de frontieră, situat la aproximativ 200 de kilometri sud de principalul post de frontieră tunisiano-libian, de la Ras Jdir.

Combatanţii poartă lupte de mai multe zile, în vestul ţării. Peste 100 de persoane au fost ucise la sfârşitul săptămânii trecute, la Nalut şi Yefren, două oraşe la sud-vest de Tripoli, bombardate intensiv de forţele loialiste, potrivit unor locuitori din această regiune, din care aproximativ 10.000 de persoane s-au refugiat, deja, în Tunisia.

O mare parte a regiunii Al-Jabal Al-Gharbi se află sub controlul rebeliunii, potrivit unor locuitori.

Noi raiduri NATO au avut loc, în noaptea de miercuri spre joi, în regiunea Khellat Al-Ferjan, la sud-vest de Tripoli, în care au fost ucişi şapte "civili", iar alţi 18 au fost răniţi, potrivit agenţiei oficiale libiene Jana, care a adăugat că bombardamentul a distrus un "anumit număr de case".

Dar NATO a afirmat, joi, că nu deţine "niciun indiciu" cu privire la uciderea de civili în bombardamentele de miercuri seara, efectuate de avioane ale Alianţei Nord-Atlantice.

"A avut loc o lovitură aeriană a NATO în regiunea Khellat Al-Ferjan. Ţinta era un buncăr care adăpostea un centru de comandament şi de control, în mijlocul unei baze militare", a declarat un oficial din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, sub protecţia anonimatului. "Nu există niciun indiciu cu privire la existenţa unor victime civile", a adăugat acesta.

NATO a le-a cerut, miercuri, civililor din Libia să se îndepărteze de forţele loialiste, pentru a putea efectua mai bine loviturile.

Preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), Mustafa Abdeljalil, primit la Paris, a pledat, miercuri, în favoarea unei "intensificări" a loviturilor, în special la Misrata (vest), "unde situaţia este foarte gravă", potrivit acestuia.

Fotoreporterul şi documentaristul britanic Tim Hetherington, în vârstă de 41 de ani, care lucra pentru revista americană Vanity Fair, dar şi Chris Hondros, în vârstă de 41 de ani, un fotoreporter american care lucra pentru Getty Images, au fost ucişi miercuri, în acest oraş, de un tir de mortier. Alţi doi jurnalişti au fost răniţi, potrivit unui reporter AFP, prezent la spitalul din oraş.

De asemenea, un tir de mortier a atins, miercuri, doi medici ucraineni, ucigând bărbatul şi rănind-o grav pe colega sa, potrivit unor surse medicale de la Misrata, oraş asediat de aproximativ două luni de către forţele loiale regimului.

Abdeljalil le-a cerut occidentalilor protecţia civililor "prin orice mijloace", dar fără să solicite "în mod expres" trimiterea de trupe NATO la sol, aşa cum a solicitat, marţi, unul dintre liderii insurgenţilor, la Misrata.

Deşi Franţa a exclus orice intervenţie la sol, a anunţat, miercuri, ca şi Italia, după Marea Britanie, trimiterea de consilieri militari.

Câţiva ofiţeri francezi efectuează, deja, o misiune de consiliere a Consiliului Naţional de Tranziţie. Roma va trimite, de asemenea, zece instructori, la Benghazi, fieful insurgenţilor, în estul ţării, iar Londra "mai puţin de 20 de militari".

Preşedintele american, Barack Obama, "susţine" hotărârea aliaţilor de a trimite consilieri militari şi "crede că ea va ajuta opoziţia", a anunţat Casa Albă.

Dar secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a exclus în mod explicit posibilitatea ca Statele Unite să trimită asemenea consilieri. Totodată, Washingtonul nu intenţionează să desfăşoare trupe la sol.

Moscova a apreciat, joi, că trimiterea de consilieri militari marchează începutul unei operaţiuni "terestre", un act "riscant, cu consecinţe imprevizibile".

"Istoria este bogată în exemple de acest fel. Se începe prin a se trimite instructori, iar, ulterior, (totul) durează câţiva ani, soldându-se cu sute şi mii de morţi de fiecare parte", a relevat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

Premierul britanic, David Cameron, a subliniat "importanţa de a-l supune unei presiuni militare şi diplomatice constante" pe colonelul Muammar Kadhafi.

Abdeljalil a declarat, pentru France 24, că rebeliunea a obţinut arme fie achiziţionându-le cu "bani libieni", fie primindu-le de la "anumiţi prieteni", fără să-i numească. Dar, a subliniat el, "acestea nu sunt suficiente".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici