Rebelii libieni semnează un acord cu Guvernul italian pentru gestionarea fluxurilor migratorii

Publicat: 17 06. 2011, 20:45
Actualizat: 17 06. 2012, 05:42

Acordul „confirmă angajamentul faţă de o gestionare a fenomenului migratroiu, prin aplicarea unui acord italiano-libian de colaborare în lupta împotriva terorismului, criminalităţii organizate, traficului de droguri şi imigraţiei ilegale”, potrivit documentului oficial.

Textul a fost semnat de ministrul italian de Externe, Franco Frattini, şi de liderul Consiliului, Mahmoud Jibril.

Acesta prevede un schimb de informaţii între cele două ţări cu privire la fluxul imigraţiei ilegale, asupra organizaţiilor de traficanţi, modului lor de acţiune şi itinerariilor, dar şi asupra falsificării documentelor de identitate. Consiliul şi Italia promit să coopereze inclusiv „la repatrierea imigranţilor ilegali”.

Acordul este simbolic, pentru că marea majoritate a celor 11.000 de imigranţi sosiţi, anul acesta, dinspre coastele libiene, sunt refugiaţi provenind din Africa subsahariană, protejaţi de Convenţia de la Geneva, pe care Italia nu-i poate, deci, nici expulza şi nici reptaria. Potrivit datelor publicate vineri, de la începutul anului sunt înregistraţi doar 60 de imigranţi libieni.

Ministrul Frattini a subliniat că semnarea acestui acord este o „recunoaştere a seriozităţii Consiliului, care confirmă angajamentul libian, în contextul în care regimul de la Tripoli utilizează, din nefericire, disperarea refugiaţilor şi imigranţilor ca pe o armă oribilă de represalii împotriva Occidentului”.

Italia este dispusă să asiste Consiliul, inclusiv cu „echipamente şi structuri”, aşa cum a procedat în cazul Tunisiei, în special prin trimiterea de „mijloace de prevenţie pentru patrule”.

Jibril a subliniat că CNT „se angajează la aplicarea acordurilor”, deoarece, pentru „înfruntarea acestui fenomen al imigraţiei ilegale, este necesar un efort comun”. Dar el a adresat, de asemenea, un apel la „tratarea acestei probleme din punctul de vedere al dezvoltării”.

Un tratat încheiat, în august 2008, între Italia şi Libia, a antrenat, potrivit autorităţilor italiene, diminuarea cu 94 la sută a debarcărilor de imigranţi ilegali în Italia, printr-o politică de respingere imediată, care a fost, de altfel, denunţată de asociaţii de apărare a drepturilor omului.

De la începutul insurecţiei în Libia, colonelul Muammar Kadhafi a fost acuzat că a „deschis canalele” emigraţiei.