Rebelii libieni vor deschide o reprezentanţă la Washington, la invitaţia lui Barack Obama
„Pentru accelerarea legăturilor între Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT, instanţa de conducere a rebeliunii) şi Statele Unite, am remis, în numele preşedintelui (Barack) Obama, o invitaţie oficială Consiliului Naţional de Tranziţie, pentru stabilirea unui birou de reprezentare la Washington”, a anunţat Feltman, într-o conferinţă de presă.
„Ne bucurăm că au acceptat oferta”, a adăugat el.
„Este o etapă importantă în relaţia noastră”, a subliniat diplomatul american de rang înalt.
Întrebat în legătură cu o recunoaştere oficială a rebeliunii de către Statele Unite, Feltman a evitat să răspundă, dar a subliniat că rebelii libieni sunt de facto singurii interlocutori ai Washingtonului în Libia.
„Avem un reprezentant special, aici, la Benghazi. Preşedintele Obama tocmai a invitat Consiliul să stabilească o reprezentanţă la Washington. Nu avem reprezentanţi la Tripoli şi le-am cerut funcţionarilor lui (Muammar) Kadhafi să închidă ambasada lor de la Washington”, a declarat diplomatul.
„Există o relaţie diplomatică şi politică în curs, un dialog cu membrii Consiliului, care sunt consideraţi reprezentanţi credibili şi legitimi ai poporului libian”, a declarat Feltman.
Colonelul Muammar „Kadhafi a pierdut orice legitimitate pentru a conduce ţara. El rebuie să părăsească puterea imediat”, a insistat Feltman, subliniind că nu există un „glonţ magic, o soluţie magică” pentru plecarea sa rapidă de la putere.
Feltman a sosit la Benghazi în noaptea de duminică spre luni şi s-a întâlnit, luni, cu reprezentanţi ai rebeliunii, inclusiv cu liderul acesteia, Mustafa Abdeljalil.
Este prima vizită la acest nivel a unui oficial al administraţiei americane la Benghazi.
Ţară membră a NATO şi, în această calitate, participantă la coaliţia militară care efectuează raiduri zilnice în Libia, Statele Unite au trimis ajutoare umanitare în valoare de 53,5 milioane de dolari, atât în Libia, cât şi la frontierele acestei ţări. Totodată, Washingtonul a trimis combatanţilor echipamente militare, în valoare de aproximativ 25 de milioane de dolari, între care corturi, veste antiglonţ şi raţii de hrană.
Feltman a anunţat că ajutoarele „non-letale” vor fi trimise în iunie.
La Washington, mai mulţi senatori influenţi au depus, luni, în Senat, o rezoluţie de susţinere a unei intervenţii „limitate” în Libia.
Rezoluţia, redactată de senatorii John McCain şi John Kerry, dar şi de alţi aleşi din cadrul celor două partide, mai stipulează că Senatul „este de acord asupra faptului că obiectivul Statelor Unite în Libia, aşa cum a anunţat preşedintele, este obţinerea plecării (de la putere) a lui Muammar Kadhafi şi a familiei sale”.
Documentul mai prevede ca fondurile regimului Kadhafi, blocate de ONU, să se poată „întoarce la poporul libian”, în scopuri umanitare sau de reconstrucţie.