- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (28.05.2013, 07:59)
- Paula Rusanu
Rebelii sirieni nu mai au embargo asupra armelor
Miniştrii europeni de Externe au decis, luni seara, la Bruxelles să ridice embargoul privind armele pentru rebelii sirieni, dar nicio ţară nu intenţionează să trimită arme în următoarele două luni pentru a nu pune în pericol iniţiativa de pace ruso-americană.
Urmărește
707 afișări
UE ridică embargoul asupra armelor pentru rebelii sirieni (imagine: Mediafax Foto/AFP)
"UE a decis să pună capăt embargoului privind armele pentru opoziţia siriană şi să menţină celelalte sancţiuni împotriva regimului sirian", adoptate în urmă cu doi ani, a anunţat ministrul britanic William Hague în mijlocul nopţii, la încheierea unei reuniuni maraton.
Dar, în fapt, această măsură nu va schimba nimic pentru rebeli, care se confruntă cu o ofensivă a armatei siriene, în special în jurul oraşului strategic Qousseir (centru).
Aceasta deoarece cele 27 de state membre UE "au promis să nu exporte arme în acest stadiu şi, în orice caz, să aplice un anumit număr de criterii stricte pentru eventualele exporturi viitoare", a explicat ministrul luxemburghez Jean Asselborn.
"Este o ridicare simbolică a embargoului. Concret, nu va fi nicio livrare de arme cel puţin până la 1 august", a afirmat la rândul său un oficial francez, sub acoperirea anonimatului.
Nicio armă nu ar trebui livrată până la 1 august, dată la care miniştrii au prevăzut să îşi "reexamineze" poziţia. Acest termen ar trebui să le permită să realizeze un prim bilanţ al conferinţei internaţionale "Geneva 2" prevăzută în iunie, la iniţiativa Statelor Unite şi Rusiei.
Organizarea unei astfel de conferinţe de pace privind Siria va fi "o problemă dificilă", a avertizat, luni seara, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, la încheierea unei întrevederi, la Paris, cu omologul său american John Kerry.
"Am discutat despre modul în care să procedăm (...) pentru ca această conferinţă să aibă loc. Nu este o misiune uşoară, este într-adevăr o problemă dificilă", a declarat Seghei Lavrov, a cărui ţară susţine regimul de la Damasc.
Lavrov şi Kerry, care au avut a şasea întâlnire de la preluarea funcţiei de către John Kerry, în februarie, tocmai s-au întâlnit într-un hotel din Paris pentru a discuta despre data unei conferinţe de pace şi despre reprezentanţii opoziţiei şi ai regimului preşedintelui Bashar al-Assad, care vor participa.
"Aşa cum a spus John, ne-am concentrat înainte de toate asupra necesităţii de a stabili lista participanţilor de partea siriană, grupul Guvernului şi cel al opoziţiei, aşa cum am vorbit la Moscova", a explicat Lavrov.
Daca Damascul şi-a dat "acordul de principiu" de a participa la "Geneva 2", opoziţia siriană, reunită de joi la Istanbul, pare profund divizată şi nu s-a pronunţat încă asupra prezenţei sale. Negocierile au continuat luni dar fără a se înregistra progrese, potrivit unui membru al Coaliţiei siriene.
Ministrul rus de Externe a subliniat că această conferinţă de pace ar putea fi "extinsă pentru includerea tututor actorilor cheie" din regiune. Moscova vrea de multă vreme ca Iranul, susţinător al regimului de la Damasc, să participe la negocieri, ceea ce occidentalii refuză.
În iunie 2012, prima conferinţă de la Geneva a reunit şefi ai diplomaţiei din cele cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate (Statele Unite, China, Rusia, Franţa şi Marea Britanie), reprezentanţi ai Irakului, Kuwaitului, Qatarului, Turciei şi oficiali ai ONU şi Uniunii Europene.
Lavrov şi Kerry au luat apoi cina împreună, la un restaurant din capitala franceză, împreună cu omologul lor francez Laurent Fabius, întors de la Bruxelles.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Când ai ajuns la un salariu de 1.000 de euro pe lună, îţi poţi permite să fii suveranist, naţionalist, anti-Bruxelles, etc.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Povestea omului care după ce a preluat afacerea familiei ce avea probleme uriaşe a decis să folosească ultimii bani pentru a cumpăra ceva ce nimieni nu voia. Unde a ajuns el acum?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cât a plătit Mohamed pentru 2 prăjituri, 2 dobrogene și 2 ceaiuri la brutăria deținută de Dragoș Bucur și Dana Nălbaru
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o singură felie de pizza în Aeroportul Otopeni acum, în 2025. Românii au crezut că este o eroare
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1066. Ucraina modifică sistemul de recrutare pentru a atrage tinerii între 18 şi 25 de ani / Explozii la Kiev în timpul unui raid aerian / Incendiu la o rafinărie de petrol din regiunea Ryazan din Rusia / Coreea de Sud suspectează trimiterea de noi trupe nord-coreene în Rusia / Putin e pregătit să discute cu Trump
-
ieri, 22:53
Incendiu puternic în Crevedia. Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert