- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (28.05.2013, 07:59)
- Paula Rusanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rebelii sirieni nu mai au embargo asupra armelor
Miniştrii europeni de Externe au decis, luni seara, la Bruxelles să ridice embargoul privind armele pentru rebelii sirieni, dar nicio ţară nu intenţionează să trimită arme în următoarele două luni pentru a nu pune în pericol iniţiativa de pace ruso-americană.
Urmărește
707 afișări
UE ridică embargoul asupra armelor pentru rebelii sirieni (imagine: Mediafax Foto/AFP)
"UE a decis să pună capăt embargoului privind armele pentru opoziţia siriană şi să menţină celelalte sancţiuni împotriva regimului sirian", adoptate în urmă cu doi ani, a anunţat ministrul britanic William Hague în mijlocul nopţii, la încheierea unei reuniuni maraton.
Dar, în fapt, această măsură nu va schimba nimic pentru rebeli, care se confruntă cu o ofensivă a armatei siriene, în special în jurul oraşului strategic Qousseir (centru).
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Ambulanţă implicată într-un accident grav pe DN 2, în Vrancea: o persoană a murit, mai multe sunt rănite/ Încă o persoană a murit
-
Incendiu într-o parcare din Sectorul 2 al Capitalei: Două maşini, afectate
-
România la limită: Deficit bugetar uriaş, pensii şi salarii îngheţate, taxe ridicate – Ce urmează?
Aceasta deoarece cele 27 de state membre UE "au promis să nu exporte arme în acest stadiu şi, în orice caz, să aplice un anumit număr de criterii stricte pentru eventualele exporturi viitoare", a explicat ministrul luxemburghez Jean Asselborn.
"Este o ridicare simbolică a embargoului. Concret, nu va fi nicio livrare de arme cel puţin până la 1 august", a afirmat la rândul său un oficial francez, sub acoperirea anonimatului.
Nicio armă nu ar trebui livrată până la 1 august, dată la care miniştrii au prevăzut să îşi "reexamineze" poziţia. Acest termen ar trebui să le permită să realizeze un prim bilanţ al conferinţei internaţionale "Geneva 2" prevăzută în iunie, la iniţiativa Statelor Unite şi Rusiei.
Organizarea unei astfel de conferinţe de pace privind Siria va fi "o problemă dificilă", a avertizat, luni seara, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, la încheierea unei întrevederi, la Paris, cu omologul său american John Kerry.
"Am discutat despre modul în care să procedăm (...) pentru ca această conferinţă să aibă loc. Nu este o misiune uşoară, este într-adevăr o problemă dificilă", a declarat Seghei Lavrov, a cărui ţară susţine regimul de la Damasc.
Lavrov şi Kerry, care au avut a şasea întâlnire de la preluarea funcţiei de către John Kerry, în februarie, tocmai s-au întâlnit într-un hotel din Paris pentru a discuta despre data unei conferinţe de pace şi despre reprezentanţii opoziţiei şi ai regimului preşedintelui Bashar al-Assad, care vor participa.
"Aşa cum a spus John, ne-am concentrat înainte de toate asupra necesităţii de a stabili lista participanţilor de partea siriană, grupul Guvernului şi cel al opoziţiei, aşa cum am vorbit la Moscova", a explicat Lavrov.
Daca Damascul şi-a dat "acordul de principiu" de a participa la "Geneva 2", opoziţia siriană, reunită de joi la Istanbul, pare profund divizată şi nu s-a pronunţat încă asupra prezenţei sale. Negocierile au continuat luni dar fără a se înregistra progrese, potrivit unui membru al Coaliţiei siriene.
Ministrul rus de Externe a subliniat că această conferinţă de pace ar putea fi "extinsă pentru includerea tututor actorilor cheie" din regiune. Moscova vrea de multă vreme ca Iranul, susţinător al regimului de la Damasc, să participe la negocieri, ceea ce occidentalii refuză.
În iunie 2012, prima conferinţă de la Geneva a reunit şefi ai diplomaţiei din cele cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate (Statele Unite, China, Rusia, Franţa şi Marea Britanie), reprezentanţi ai Irakului, Kuwaitului, Qatarului, Turciei şi oficiali ai ONU şi Uniunii Europene.
Lavrov şi Kerry au luat apoi cina împreună, la un restaurant din capitala franceză, împreună cu omologul lor francez Laurent Fabius, întors de la Bruxelles.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Finlanda și Estonia lansează patrule navale în urma suspiciunii de sabotaj rusesc în cazul Estlink 2. Rutte: „NATO va spori prezența în Marea Baltică”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:13
-
astăzi, 15:11
Marcel Ciolacu: Guvernul României este solidar cu poporul azer