„O dorinţă de a fi cu Ucraina cred că nu a dispărut. Desigur, încă de la început a existat o idee în acest sens. Să lăsăm comunitatea ucraineană să ia hotărârea, să organizeze un referendum şi asta este tot. Iar dacă oamenii hotărăsc să fie cu Ucraina, atunci aşa să fie”, a răspuns Smirnov, într-un interviu pentru cotidianul Ukraina Moloda, când a fost întrebat dacă ar fi posibil, în opinia lui, ca locuitorii din Transnistria să fie de acord ca această regiune separatistă moldoveană să devină o regiune autonomă în cadrul Ucrainei, relatează Ukrainian News Agency.
Între 1924 şi 1940, regiunea a făcut parte din Ucraina, ca parte a Republicii Socialiste Sovietice Autonome Moldova, a argumentat liderul transnistrean. „Acesta este teritoriu al Ucrainei, dacă este să vorbim aşa. Al Ucrainei sovietice, subliniez, în cadrul (fostei) Uniuni Sovietice, în contextul în care Transnistria a fost o (regiune) autonomă a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene, timp de 16 ani”, a subliniat el. Smirnov a mai precizat că a căutat anexarea la Ucraina încă de la începutul anilor ’90, împreună cu susţinătorii săi.
Pe de altă parte, liderul de la Tiraspol se plânge că Kievul obstrucţionează exportul produselor transnistrene. „Nu ne dau dreptul, inclusiv Ucraina, invocând reguli europene, să ne exportăm produsele. Ne blochează. Spun că trebuie să le trimitem în (Republica) Moldova, pentru că nu suntem recunoscuţi”, a declarat el.
De asemenea, Smirnov afirmă că este sigur de o viitoare recunoaştere a independenţei faţă de Republica Moldova, respingând o reunificare cu aceasta. „Lumea ne va recunoaşte, fără îndoială! Iar în ceea ce priveşte posibilitatea de a fi cu (Republica) Moldova – niciodată!”, a insistat el, citând relaţiile comerciale cu 87 de ţări care, în opinia sa, reprezintă o recunoaştere internaţională a Transnistriei.