Organizat pentru prima oară prin vot universal, direct, scrutinul prezidenţial din Turcia este, tot pentru prima oară, deschis celor aproximativ 2,6 milioane de cetăţeni cu drept de vot care trăiesc în străinătate, dintre care 1,5 milioane se află în Germania.
Înainte de adoptarea noii legi, în 2012, la iniţiativa Guvernului islamo-conservator, doar între 5 şi 7 la sută dintre cetăţenii aflaţi în afara ţării votau, iar secţiile de vot erau organizate în posturile vamale de la frontierele Turciei.
Premierul Erdogan doreşte să viziteze în primul rând mai multe oraşe din Germania, unde trăieşte o importantă comunitate de orgine sau de naţionalitate turcă (3,4 milioane), în special la Koln.
De asemenea, şeful Guvernului turc are în vedere turnee electorale în Franţa şi Olanda, alte două ţări cu un număr important de etnici turci.
Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), condus de Recep Tayyip Erdogan, a câştigat detaşat alegerile muncipale din 30 martie, cu 45 la sută din voturi, în pofida unui vast scandal de corupţie dezvăluit în decembrie anul trecut şi vizând membri ai Guvernului.
Cu o poziţie întărită în urma acestei victorii, premierul Erdogan este considerat favorit pentru scrutinul prezidenţial care va avea loc la 10 august. Deocamdată, premierul Erdogan nu şi-a anunţat candidatura pentru alegerile prezidenţiale.
Unul dintre posibilii contracandidaţi, actualul şef al statului, Abdullah Gül, ales de Parlament, a exclus scenariul unei rocade de tipul celei aplicate de Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev în Rusia.