Recep Erdogan şi-a înăsprit retorica antioccidentală, înaintea unor discuţii între Turcia şi Uniunea Europeană

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a înăsprit, marţi, retorica antioccidentală şi a anunţat că ţara sa nu se va supune oricărei cerinţe din Vest, înaintea unei întâlniri între ministrul turc de Externe şi înalţi oficiali ai Uniunii Europene, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

Urmărește
954 afișări
Imaginea articolului Recep Erdogan şi-a înăsprit retorica antioccidentală, înaintea unor discuţii între Turcia şi Uniunea Europeană

"Occidentul vrea ca Turcia să le respecte cererile fără nicio întrebare. Îmi pare rău să zic că acea Turcie nu mai există", a spus Erdogan.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, şi ministrul Afacerilor Europene, Omer Celik, se întâlnesc marţi, la Bruxelles, cu şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini. Discuţiile vin pe fondul unei rezoluţii din partea Parlamentului European prin care se cere suspendarea negocierilor pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană, în cazul în care Ankara va efectua o reformă constituţională.

Turcia a început negocierile pentru aderarea la UE în 2005, doar unul dintre cele 16 capitole de discuţii fiind încheiate. Discuţiile de marţi de la Bruxelles vizează aspecte privind imigraţia, călătoria fără viză pentru cetăţenii turci, lupta împotriva terorismului, precum şi legăturile energetice şi comerciale.

Activiştii pentru drepturile omului le-au cerut oficialilor UE să folosească întrevederea pentru a convinge Ankara să elibereze membrii organizaţiei non-guvernamentale, inclusiv un cetăţean german, reţinuţi pe fondul unor acuzaţii de terorism.

"Apelul nostru este foarte simplu. Dorim eliberarea imediată şi necondiţionată a apărătorilor drepturilor omului. Turcia trebuie să primească un mesaj clar că UE ar dori să-şi restabilească relaţia cu Turcia şi că vor fi consecinţe pentru acţiunile pe care le iau, pentru că acum nu simt nicio consecinţă", a spus secretarul general al organizaţiei Amnesty International, Salil Shetty, care a transmis o petiţie către Federica Mogherini.

Administraţia Recep Tayyip Erdogan a arestat sau a disponibilizat zeci de mii de militari, magistraţi, jurnalişti şi profesori în cadrul campaniei de epurare a cadrelor lansată după tentativa de lovitură de stat eşuată din iulie 2016.

Oficialii Uniunii Europene şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la situaţia drepturilor omului în Turcia şi la situaţia politică, după tentativa eşuată de lovitură de stat de anul trecut. Referendumul din 16 aprilie din Turcia privind reformele constituţionale, în urma căruia prerogativele preşedintelui au fost extinse, a generat, de asemenea, dezamăgire şi dezaprobare în cadrul UE.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici