„Germania este ţara care poate înţelege cel mai bine o aderare a Turciei” la Uniune, a declarat el, la inaugurarea Salonului Tehnologic (Cebit) de la Hanovra (nord), la care ţara sa este invitat de onoare.
„Evenimentele din Africa de Nord au subliniat importanţa Turciei (…). Turcia poate comunica cu nordul şi cu sudul, cu vestul şi cu estul”, a pledat el.
„Aşteptăm de la Europa să nu urmeze politici populiste, ci o perspectivă pe termen lung” în privinţa unei aderări a Turciei la Uniune, a adăugat Erdogan.
Relaţiile între cele două ţări sunt afectate de refuzul Germaniei, ca şi al Franţei, de a vedea această ţară aproape integral musulmană, cu 73 de milioane de locuitori, devenind membru cu drepturi depline al Uniunii.
Erdogan a criticat, de asemenea, politica de vize a Germaniei, afirmând că „întreprinzătorii turci au, uneori, paşapoarte care seamănă cu nişte romane groase”, din cauza vizelor acumulate.
Cancelarul german, Angela Merkel, care a fost, de asemenea, prezentă la ceremonia de inaugurare, nu s-a referit, în discursul său, la relaţiile dintre Ankara şi Uniune, dar a recunoscut că Berlinul are de „făcut unele progrese” în privinţa vizelor.
Apelul premierului turc intervine după ce acesta a lansat, duminică, o polemică, în timpul unui miting, la Dusseldorf (vest), prin declaraţia potrivit căreia copiii turci din Germania „rebuie să înveţe germană, dar ei trebuie, mai întâi, să înveţe turcă”.
Erdogan are, uneori, poziţii polemice asupra integrării turcilor în Germania, punând în vedere emigranţilor să menţină o foarte puternică legătură culturală cu ţara lor de origine.
În Germania trăiesc aproximativ 2,5 milioane de turci sau persoane de origine turcă.
Derapajul premierului turc a fost sancţionat cu un răspuns sec al ministrului german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle. „Copiii care cresc în Germania trebuie să înveţe cu prioritate limba germană. Fără (stăpânirea) germanei, nu vor reuşi să urmeze o şcoală, iar, ulterior, vor avea mai puţine oportunităţi decât ceilalţi”, a subliniat el, într-un comunicat.
Mai neutră, Merkel a declarat, la Hanovra, că „este necesar să înţelegem că limba germană este foarte importantă pentru participarea la viaţa socială, or noi vrem ca cetăţenii noştri de origine turcă să ia parte la viaţa ţării şi la bogăţia ei”.