„A trata Guvernul nostru ca fiind «dictatorial» nu relevă decât impertinenţa, la cel mai înalt nivel”, a declarat premierul în Istanbul.
Erdogan consideră că personalităţile care au semnat această scrisoare sunt „insolenţi” şi aparţin unui tip de persoane „care închiriază stiloul lor”.
El a adăugat că Guvernul său va iniţia un „demers judiciar” contra publicaţiei The Times, acuzată de „lipsă de etică” şi „închiriere pentru bani a paginilor sale”.
Acest ziar a publicat joi, pe o pagină întreagă, o scrisoare deschisă adresată lui Erdogan. Treizeci de semantari, inclusiv pianistul turc Fazil Say, actorul american Sean Penn, regizorul David Lynch, actriţa Susan Sarandon şi istoricul britanic David Starkey, denunţă reacţia „brutală” a autorităţilor faţă de mişcarea antiguvernamentală din iunie.
„Noi (…) scriem aceast mesaj pentru a condamna represiunea violentă a forţelor voastre de poliţie în timpul manifestaţiilor paşnice”, au declarat semnatarii în scrisoare.
În afară de intervenţia poliţiei, cei 30 de artişti celebri în întreaga lume menţionează situaţia presei din ţară, unde „mulţi jurnalişti lâncezesc în închisori ca în China sau în Iran”.
De asemenea, semnatarii au comparat manifestaţiile din iunie ale susţinătorilor lui Erdogan, care conduce Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), organizate drept răspuns la proteste, cu mitingurile din Germania nazistă a lui Adolf Hitler, numind puterea lui Erdogan drept „dictatorială”.
Revolta împotriva regimului turc, acuzat de autoritarism şi derivă islamistă, s-a soldat până în prezent cu cinci morţi şi aproximtiv 8.000 de răniţi.