Recoltele putrezesc pe măsură ce fermierii italieni sunt loviţi de COVID-19, dar şi de secetă

Fermierii italieni sunt aduşi în genunchi printr-un blocaj de şase săptămâni, menit să oprească o epidemie mortală, dar şi din cauza secetei, aceasta fiind primăvara cea mai uscată în mai bine de jumătate de secol.

Urmărește
795 afișări
Imaginea articolului Recoltele putrezesc pe măsură ce fermierii italieni sunt loviţi de COVID-19, dar şi de secetă

Recoltele putrezesc pe măsură ce fermierii italieni sunt loviţi de COVID-19, dar şi de secetă

Blocarea frontierelor, închiderea restaurantelor şi lipsa lucrătorilor sezonieri înseamnă că aproape patru din 10 întreprinderi din sectorul fructelor şi legumelor se află în dificultate, potrivit celei mai mari uniuni agricole din Italia, Coldiretti.

Aproximativ 350.000 de străini sunt de obicei angajaţi sezonier în sectorul agriculturii din Italia.

Criza coronavirusului înseamnă că în acest an este o lipsă între 250.000 şi 270.000 de muncitori, potrivit Ministerului Agriculturii.

Criza producţiei ar putea afecta disponibilitatea alimentelor.

Sectorul agricol din Italia este al treilea ca mărime din Europa în ceea ce priveşte valoarea totală - a fost în valoare de 56,6 miliarde de euro (61,5 miliarde de dolari) în 2019 - după Franţa (75,4 miliarde de euro) şi Germania (57 de miliarde de euro).

Cu români care reprezintă doar 110.000 din cei 350.000 de lucrători sezonieri străini ai ţării, Roma se află în discuţii cu Bucureştiul pe baza „coridoarele verzi” pentru a uşura circulaţia dintre cele două ţări.

Ministrul Agriculturii, Teresa Bellanova, a solicitat, de asemenea, regularizarea în masă a migranţilor fără documente din Italia, pentru ca economia să se mişte din nou.

În prezent, mulţi locuiesc în oraşe şobolane şi sunt exploataţi de mafie şi de un sistem de muncă ilegal cunoscut sub numele de „caporalato”, unde intermediarii care aduc muncitori la fermieri le iau o mare parte din salariile mici.

Primăvara cea mai secetoasă din ultimii 60 de ani

Virusul nu este singura problemă a fermierilor. De asemenea, Italia se confruntă cu primăvara cea mai secetoasă din ultimii 60 de ani.

Au căzut puţin peste jumătate din precipitaţiile obişnuite de la începutul anului, creând o deficienţă de apă de dimensiunea lacului Como - al treilea lac ca mărime din Italia, potrivit specialiştilor meteorologici.

„Nu a plouat mult timp şi pământul este arid, în special pentru grâu”, spune fermizza Fanizza.

„Situaţia este critică, trebuie să ne irigăm câmpurile”.

Guvernul a înfiinţat un fond de 100 de milioane de euro pentru a sprijini întreprinderile agricole.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici