„Ea a atins 60 la sută şi această (cifră) a fost chiar depăşită”, a declarat ea, ca răspuns la o întrebare privind rata de participare a locuitorilor din sudul Sudanului la acest scrutin.
Cu puţin timp înainte, fostul preşedinte american Jimmy Carter, a cărui fundaţie supraveghează procesul electoral, a afirmat la o conferinţă de presă de la Juba, capitala acestei regiuni, că a fost atins cvorumul necesar.
Foştii rebeli ai Mişcării populare pentru eliberarea Sudanului (SPLM), aflaţi în fruntea Guvernului semiautonom din sud, au anunţat deja acest lucru miercuri, citând propriile estimări.
Potrivit legii referendumului, cel puţin 60 la sută dintre alegătorii înscrişi trebuie să voteze, pentru ca rezultatul scrutinului să fie validat.
Sudanezii din sudul ţării se pronunţă începând din 9 ianuarie şi până la 15 ianuarie asupra menţinerii unităţii cu restul Sudanului sau a separării, în cadrul unui referendum prevăzut de acordul de pace care a pus capăt în 2005 unei perioade de peste două decenii de război civil între nord şi sud.
Aproximativ patru milioane de alegători s-au înscris pe liste în cadrul acestui scrutin care ar urma să ducă la împărţirea celei mai mari ţări din Africa, între nordul musulman şi în mare parte arab şi sudul afro-creştin.