"Înţelegerea unor efecte importante privind creşterea nivelului apelor mării fiind prea limitată, acest raport nu poate să ofere o evaluare a unui maxim al creşterii nivelului mării", precizează documentul.
În primul său raport ştiinţific publicat în ianuarie, Grupul interguvernamental de experţi în schimbarea climatică afirmă că nivelul apelor oceanelor ar putea să se ridice de la 0,18 până la 0,59 de metri la sfârşitul secolului, în raport cu perioada 1980-1999.
"Nu avem suficiente cunoştinţe privind topirea gheţii în Groenlanda şi în Antartica", a declarat pentru AFP Rajendra Pachauri, liderul GIEC, organizaţie care a împărţit premiul Nobel pentru Pace pe 2007 cu Al Gore.
"Este posibil ca acest proces să fie mai rapid decât ne aşteptam. Nu am luat în considerare faptul că nu suntem siguri care va fi impactul", a adăugat el. "Am ajuns la concluzia că, dată fiind incertitudinea, ar fi prudent – şi corect din punct de vedere ştiinţific – să suprimăm această limită superioară", a explicat el.
Potrivit institutului australian pentru climă (Climate Institute – Sydney), "recenta şi rapida reducere a gheţarilor din Oceanul Arctic s-a produs mult mai rapid decât sugerau previziunile".
În ritmul actual (plus trei milimetri pe an în perioada 1996-2006), nivelul oceanelor ar putea creşte cu 1,40 de metri până la sfârşitul secolului, potrivit cercetătorilor acestui institut.