Securitatea civilă norvegiană a anunţat că 750 de persoane, supravieţuitori şi rude ale acestora, şi-au anunţat intenţia de a reveni pe insula Utoeya.
Supravieţuitor al atacului armat al extremistului Anders Behring Breivik, Adrian Pracon, în vârstă de 21 de ani, se numără printre cei care au decis să viziteze din nou insula. „Ştiu că va fi o zi foarte greu de trăit, dar ştiu şi că asta mă va ajuta să reduc povara în viitor”, a spus el.
La 22 iulie, Adrian s-a întâlnit cu Behring Breivik de două ori pe insula cu o suprafaţă de numai 0,12 kilometri pătraţi. Prima întâlnire a avut loc după ce tânărul renunţase la ideea de a se îndepărta de insulă înotând. „Când am revenit la mal, era acolo, la cinci sau zece metri de mine, pe punctul de a trage asupra celor care încercau să fugă. S-a întors şi a îndreptat arma către mine”, a spus Adrian.
„Eram epuizat, n-am putut să spun decât «nu trage». A părut să se gândească un moment, apoi a plecat„, a adăugat el.
A doua întâlnire cu autorul masacrului a avut loc după numai câteva minute, aproape în acelaşi loc, unde se strânseseră mai mulţi tineri. „Eram întins la pământ şi mă prefăceam mort. A tras pe deasupra, ca să se asigure că sunt mort. Cred că ţintea capul, dar m-a ratat şi m-a rănit la umăr”, a povestit Adrian.
Ca şi el, majoritatea supravieţuitorilor vor să revină la locul masacrului, ei urmând să fie însoţiţi şi de premierul Jens Stoltenberg.
În insulă a fost instalat un important dispozitiv de sprijin, cu medici, psihiatri, pastori şi imami, similar cu cel organizat vineri, când în insulă au venit circa 500 de rude ale victimelor.