Referendum constituţional în Turcia

Cetăţenii turci sunt chemaţi din nou la urne duminică, în mai puţin de trei luni de la alegerile legislative, pentru a se pronunţa cu privire la o serie de modificări privind Constituţia, dintre care cea mai importantă prevedere este alegerea preşedintelui prin vot universal, relatează AFP.

Urmărește
4 afișări
Imaginea articolului Referendum constituţional în Turcia

Referendum constituţional în Turcia

Cele 42,6 milioane de alegători vor putea vota în 134.000 de birouri electorale din toată ţara, în cadrul celui de al cincilea referendum naţional în Turcia. Cetăţenii vor putea veni la urne în intervalul 07.00-17.00 (07.00-17.00 ora României).

Reforma suspusă referendumului prevede alegerea şefului statului prin vot universal pentru un mandat de cinci ani cu posibilitate de rînnoire o singură dată, şi nu de către Parlament, cum a fost până în prezent.

Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP, aflate la putere) care este principalul susţinător al acestei reforme, a reuşit să obţină in extremis acceptarea în Parlament a unui amendament menit să evite contestarea juridică a validităţii mandatului de şapte ani al actualului preşedinte, Abdullah Gul.

Potrivit juriştilor, una dintre prevederile proiectului ar fi impus preşedintelui ales în august de deputaţi să se supună votului universal în termen de 40 de zile.

Articolul respectiv prevedea ca cel de al 11-lea preşedinte turc să fie ales prin vot universal, iar Gul este cel de al 11-lea preşedinte al Turciei.

În opinia generală, referendumul ar trebui aprobat cu o mare majoritate, dar participarea va fi departe de a atinge procentul 85 la sută de la scrutinul legislativ.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a îndemnat alegătorii să voteze în favoarea modificării constituţiei, dar aceştia par debusolaţi din cauza situaţiei politico-juridice generate în jurul acestui vot, care pare să rezulte mai mult în virtutea unei nevoi de revanşă decât a unui demers de extindere a cadrului democratic.

Turcii nu sunt foarte obişnuiţi cu referendumurile, ultimul datând din 1988, iar posturile de televiziune difuzează de mai multe zile reportaje care arată că alegătorii nu sunt la curent cu scrutinul.

Opoziţia din Parlament a cerut alegătorilor să refuze reforma, în timp ce partidul premierului Erdogan lucrează deja asupra unei noi Constituţii care o va înlocui pe cea actuală, moştenită după o lovitură de stat din 1980.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici