Referendum, duminică, în Slovenia privind creşterea vârstei de pensionare

Alegătorii sloveni se pronunţă duminică prin referendum asupra unei reforme a pensiilor, crucială pentru economia naţională dar şi pentru Guvernul de centru-stânga al lui Borut Pahor, cu câteva zile înainte de împlinirea a 20 de ani de la independenţa ţării lor, relatează AFP.

Urmărește
39 afișări

Circa 1,7 milioane de alegători sunt chemaţi să se pronunţe asupra creşterii vârstei legale de pensionare de la 62 la 65 ani.

Premierul, care nu deţine majoritatea în Parlament şi a cărui popularitate este la cel mai scăzut nivel cu o susţinere de doar 15 la sută, potrivit cotidianului Dnevnik, a evocat recent posibila organizare a alegerilor anticipate dacă, aşa cum anticipează sondajele, textul va fi respins.

Într-o tentativă de dramatizare, Pahor a lansat la televiziune un ultim apel alegătorilor: "Astăzi şi până duminică, suntem încă stăpânii destinului nostru. Dar, dacă nu vom susţine această reformă, finanţele publice se pot prăbuşi şi atunci stăpânii destinului nostru vor fi statele care ne vor împrumuta bani".

Apelurile de a vota în favoarea acestei măsuri, chiar din partea preşedintelui Uniunii Europene, belgianul Herman Van Rompuy, aşteptat vineri la Ljubljana pentru a apăra reforma, nu au decât puţine şanse să fie urmate.

Ostilitatea faţă de proiect a unit principalele sindicate din ţară şi opoziţia de centru-dreapta, potrivit analistului politic Vlado Miheljak.

Un apel similar al "directorului" zonei Euro, premierul şi ministrul de Finanţe luxemburghez Jean-Claude Juncker, nu ar trebui să aibă mai mult succes.

"Adoptarea reformei prin referendum nu are nicio şansă şi cred că chiar unii dintre cei care ar putea susţine reforma nu vor vota", declară Miheljak, apreciind că Guvernul a făcut paşi greşiţi în timpul campaniei.

Numărul alegătorilor pregătiţi să voteze împotriva textului a crescut, ajungând într-o săptămână de la 37 la sută la 50,4 la sută, subliniază cotidianul Delo.

Reforma, conform cerinţelor Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi UE, al cărei membru este Slovenia, a fost adoptată în decembrie de Parlament.

Ostile proiectului, sindicatele şi principalul partid de opoziţie, SDS (centrul-dreapta), au obţinut organizarea unui referendum.

Dezbaterea privind reforma a adus o lovitură grea Guvernului de coaliţie al lui Borut Pahor, care şi-a pierdut unul dintre parteneri, partidul pensionarilor DESUS, şi a rămas minoritar în Parlament.

Un alt membru al coaliţiei, ZARES, al cărui lider, Gregor Golobici, a părăsit săptămâna trecută funcţia de ministru al Cercetării ştiinţifice, face apel la o remaniere guvernamentală, chiar alegeri legislative anticipate, în cazul eşecului reformei.

În cadrul unei rare incursiuni în sfera politică, guvernatorul Băncii centrale slovene a cerut populaţiei să voteze în favoarea textului.

Ţară cu dooar două milioane de locuitori şi fost elev model al zonei euro, la care a aderat în 2007, Slovenia are dificultăţi în a-şi reveni după criza din 2009. Acest lucru se traduce, între altele, printr-o deteriorare a finanţelor publice şi o creştere a şomajului, care aproape s-a dublat în trei ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici