Referendum esenţial pentru menţinerea Greciei în zona euro: Alexis Tsipras a votat, îndemnând grecii să îşi ia destinul în propriile mâini. Varoufakis a denunţat "eşecurile" provocate de Eurogrup - VIDEO

Secţiile de votare s-au deschis, duminică dimineaţă, în Grecia, în cadrul referendumului care ar putea fi esenţial pentru râmânerea ţării în zona euro. Peste opt milioane de greci sunt chemaţi la urne pentru a se pronunţa clar în favoarea sau împotriva condiţiilor propuse de creditorii internaţionali pentru continuarea programului de asistenţă financiară.

Urmărește
1216 afișări
Imaginea articolului Referendum esenţial pentru menţinerea Greciei în zona euro: Alexis Tsipras a votat, îndemnând grecii să îşi ia destinul în propriile mâini. Varoufakis a denunţat "eşecurile" provocate de Eurogrup - VIDEO

Referendumul considerat esenţial pentru menţinerea Greciei în zona euro a început (Imagine: HEPTA)

UPDATE 12:48 - Yanis Varoufakis a votat la Atena, denunţând "eşecurile" provocate de Eurogrup

Ministrul de Finanţe al Greciei, Yanis Varoufakis, a votat, duminică, la periferia Atenei, îndemnând poporul grec să dea un răspuns "eşecurilor" generate de Eurogrup.

Yanis Varoufakis, care a sugerat că va demisiona dacă majoritatea grecilor vor accepta condiţiile Grupului Bruxelles, a votat în Faliro, o suburbie a Atenei, unde a fost întâmpinat de zeci de susţinători.

"Este o sărbătoare a democraţiei. Eşecurile enorme ale Eurogrupului au generat ultimatumuri la care poporul grec nu a putut răspunde. Astăzi, poporul grec poate da un răspuns", a spus Varoufakis.

UPDATE 11:49 - Alexis Tsipras a votat la referendum, îndemnând grecii să îşi ia destinul în propriile mâini

Premierul de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, a votat, duminică dimineaţă, în referendumul pe tema reformelor economice, îndemnând grecii să îşi ia "destinul" în propriile mâini, informează site-ul cotidianului Ekathimerini.

"Nimeni nu poate ignora mesajul de hotărâre al unui popor care îşi ia destinul în propriile mâini", a declarat Tsipras după ce a votat la o secţie din Atena.

Potrivit unor surse citate de BBC News online, Tsipras a intrat în secţia de votare pe o uşă secundară, separat de oamenii de rând.

Plebiscitul a început la ora 7.00 (7.00, ora României) şi va se încheia la ora 19.00 (19.00, ora României), primele rezultate fiind aşteptate după ora 21.00.

Ultimele sondaje de opinie, realizate vineri, arată că 44,8 la sută dintre greci sunt favorabili continuării măsurilor de austeritate, în timp ce 43,4 se pronunţă împotrivă. Alţi 11,8 la sută dintre alăgători sunt nehotărâţi.

Premierul de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, a decis organizarea unui referendum prin care grecii să decidă dacă acceptă măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării. Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional nu vor lua nicio decizie privind situaţia din Grecia înainte de referendumul programat duminică. Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a încheiat marţi, aceeaşi zi în care statul elen trebuia să facă plata către FMI.

Ministrul elen al Finanţelor, Yannis Varoufakis, a pledat pentru respingerea condiţiilor creditorilor, acuzând de "terorism" Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi. Actuala situaţie nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăţi tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni. Acum, Grecia riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar şansele unei intervenţii europene sunt minime. Deocamdată, Grecia nu va intra oficial în incapacitate de plăţi doar pentru că Fondul Monetar Internaţional oferă unei ţări aflate în default tehnic o lună până la constatarea oficială a situaţiei. Practic însă, pieţele financiare vor considera Grecia ca fiind o economie insolventă. Grecia deţine recordul privind amploarea unei incapacităţi de plată a datoriei suverane, iar banca Lehman Brothers, la capitolul insolvenţei unei companii (600 miliarde dolari/538 miliarde euro) în anul 2008.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici