Referendum, la 5 mai, în Marea Britanie pentru schimbarea sistemului electoral
Deputaţii britanici sunt în prezent aleşi prin scrutin uninominal majoritar cu un tur. Referendumul va propune trecerea la un vot alternativ sau vot preferenţial, un mod de scrutin în care alegătorii clasează candidaţii în ordinea preferinţei. Voturile obţinute de candidatul care a primit cele mai puţine voturi sunt apoi redistribuite între candidaţii cel mai bine plasaţi.
Reforma sistemului electoral este o revendicare de lungă durată a Partidului Liberal-Democrat, care a făcut din aceasta o condiţie pentru a participa la guvernare alături de conservatori, după alegerile din mai 2010.
Liberal-democraţii reproşează sistemului actual că favorizează marile partide în detrimentul formaţiunilor mai mici, menţinând astfel un sistem bipolar caracterizat de o suprareprezentare a conservatorilor şi laburiştilor.
Adoptarea proiectului de lege este „o etapă importantă pentru reinstaurarea încrederii în sistemul nostru politic şi face democraţia noastră mai justă”, a reacţionat vicepremierul Nick Clegg, liderul Partidului Liberal-Democrat. „Pentru prima dată, alegătorii au un cuvânt de spus în sistemul pe care îl folosesc pentru a-şi alege deputaţii”, a adăugat el.
Proiectul de lege, care reduce numărul deputaţilor de la 650 la 600 şi prevede o reorganizare a circumscripţiilor, a fost adoptat după o lungă dispută parlamentară, Camera Lorzilor (Camera superioară) încercând în zadar să impună un nivel minim de participare de 40 la sută la referendum pentru ca rezultatul să fie validat.
Referendumul se anunţă o probă pentru coaliţia aflată la putere, un număr mare de conservatori arătându-se ostili acestei reforme electorale.