Referendum pentru legalizarea avortului în San Marino. Femeile îşi doresc să răstoarne o lege care datează din 1865

  • Unul dintre cei mai acerbi oponenţi europeni când vine vorba de avort şi-ar putea schimba percepţia începând de duminică.
  • San Marino, o mică şi profund catolică republică, organizează un referendum pentru a răsturna o lege care datează din 1865.
  • Avortul în San Marino este ilegal, iar femeile care fac o astfel de intervenţie pot fi condamnate la trei ani de închisoare.
Urmărește
600 afișări
Imaginea articolului Referendum pentru legalizarea avortului în San Marino. Femeile îşi doresc să răstoarne o lege care datează din 1865

Sursă FOTO: Hepta

Tabăra „DA”

Un vot „da” în cadrul referendumului va aduce o uşurare pentru persoanele pro-alegere, în contextul în care autorităţile din ţări precum Polonia şi Texas au înăsprit legile în ceea ce priveşte avortul. În Malta şi în microstatele Andorra şi Vatican avortul este, de asemenea, interzis.

În prezent, în republica cu 33.000 de locuitori, femeile care aleg să pună capăt unei sarcini riscă până la trei ani de închisoare.

Vanessa Muratori, membră a Uniunii Femeilor din San Marino, consideră că referendumul din 26 septembrie va încununa o bătălie personală care se întinde pe 18 ani, pentru a oferi femeilor din mica republică aceleaşi drepturi ca în Italia, unde avortul este legat din 1978, transmite Metro.

Îmi pasă de ţara mea şi vreau să fie civilizată”, a spus aceasta. „Mă simt ca o verigă într-un lanţ de empanciare a femeilor care depăşeşte San Marino”.

Muratori a înfiinţat o asociaţie feministă în 1994 şi a prezentat un proiect de lege pentru legalizarea avortului în faţa Consiliului Legislativ din San Marino, în 2003. La acel moment, a primit doar două voturi „pentru” şi 16 „împotrivă”.

Experienţa a făcut-o să îşi dea seama de reticenţa la schimbare, bazată pe religie, şi a convins-o că este nevoie de o campania bine pregătită pentru a cuceri inimile şi minţile compatrioţilor ei.

Referendumul de duminică ar putea permite avortul până la 12 săptămâni de saricină şi după această perioadă în cazul în care viaţa mamei este pusă în pericol sau există o malformaţie gravă a fătului.

„Din punctul meu de vedere, acest referendum nu ar trebui să fie necesar, alegerea de a avea sau nu un copil trebuie să fie parte a libertăţii femeilor”, a spus Anita Alvarez, o studentă în vârstă de 20 de ani.  

Nu este prima dată în istorie când San Marino dă dovadă de un progres lent. Femeile nu au avut dreptul de a vota în mica republică până în 1960 şi au putut să intre în politică abia începând cu 1974. De asemenea, divorţul a fost legalizat în 1986, la 16 ani după ce a fost legalizat în Italia.

Tabăra „NU”

Totuşi, campania „nu” este la fel de determinată. Sub sloganul „unul dintre noi”, cei anti-avort sunt de părere că şi fătul nenăscut trebuie să aibă aceleaşi drepturi ca orice locuitor din San Marino.

Marina Corsi, care face parte din tabăra „nu”, afirmă că acest principiu nu trebuie înlăturat nici măcar atunci când vine vorba de viol sau de anumite disabilităţi severe ale fătului.

„Nu copilul este vinovat în cazurile de viol. Violatorul trebuie pedepsit, nu copilul”, a spus acesta.

În prezent, femeile din San Marino, care îşi doresc să facă avort, merg în Italia, unde pot beneficia de unul doar la o clinică privată. Costul unei astfel de intervenţii se ridică la 1.500 de euro.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici