„Chem la un referendum asupra textului revizuit la Constituţiei (…) pe 14 şi 15 ianuarie”, a declarat sâmbătă şeful interimar al statului, numit în funcţie de către armată la începutul lui iulie, după destituirea şi arestarea fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi.
Pe 3 iulie, când a fost îndepărtat din funcţie singurul preşedinte ales în mod democratic în Egipt, armata a promis o „tranziţie democratică”, a cărei primă etapă va fi un referendum asupra textului revizuit al Constituţiei adoptate în 2012, în mandatul lui Morsi. Urmează ca în vara lui 2014 să aibă loc alegeri prezidenţiale şi legislative, într-o ordine care nu a fost stabilită încă.
După ce a suspendat aplicarea Constituţiei pe 3 iulie, noua putere, condusă de facto de către armată, a numit o Comisie Constituantă, care a prezentat un proiect de lege fundamentală ce consolidează puterea armatei şi influenţa ei în viaţa publică a celei mai populate ţări arabe.
Acest text autorizează ca tribunale militare să judece civili, o provedere care a provocat îngrijorarea apărătorilor drepturilor omului şi contestarea mişcărilor laice, vârful de lance al revoltei din 2011 care l-a îndepărtat pe fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak de la putere.
Mansour a apreciat sâmbătă că acest text introduce progrese „în domeniul libertăţilor, drepturilor omului şi echilibrului puterilor”, adăugând că acesta reprezintă „punctul de plecare în vederea construirii în mod veritabil a instituţiilor unui stat democratic modern”.