Reforma ce a generat protestele din Hong Kong, respinsă după ce deputaţii prochinezi au părăsit sala

Parlamentarii din Hong Kong au respins o reformă electorală controversată, susţinută de Beijing şi care a generat proteste violente în toamnă, după ce deputaţii prochinezi au părăsit sala în mod inexplicabil, relatează BBC News Online.

Urmărește
148 afișări
Imaginea articolului Reforma ce a generat protestele din Hong Kong, respinsă după ce deputaţii prochinezi au părăsit sala

Reforma ce a generat protestele din Hong Kong, respinsă după ce deputaţii prochinezi au părăsit sala (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După ce parlamentarii prochinezi au ieşit din sală, au votat cei 37 de parlamentari rămaşi, iar moţiunea a fost respinsă cu 28 de voturi împotrivă şi opt pentru. Pentru a fi aprobată, aceasta avea nevoie de cel puţin 47 de voturi pentru.

A fost o scenă de confuzie, unii parlamentari fiind nesiguri de ce au plecat colegii lor. "Nu avem nicio idee ce s-a întâmplat cu restul grupului care a decis subit să părăsească sala", a declarat James Tien, de la Partidul Liberal proguvernamental. "Am decis să rămânem şi să votăm legea", a adăugat el.

Ulterior, unii dintre parlamentarii pro-Beijing au învinovăţit proasta comunicare după ce solicitarea lor de suspendare a şedinţei timp de 15 minute a fost respinsă de preşedintele Parlamentului.

Parlamentarul democrat Emily Lau a numit plecarea o "farsă", potrivit agenţiei Reuters. "Acele persoane care nu au fost prezente în sală se presupune că ar fi trebuit să asiste la conducerea Hong Kong-ului, dar dacă te uiţi la comportamentul lor caraghios nu poţi decât să îţi pară rău de Hong Kong", a declarat ea.

Pachetul ar fi acordat tuturor cetăţenilor din Hong Kong dreptul să îşi voteze liderul executiv pentru prima dată în 2017, dar ei ar fi putut alege doar între candidaţii aprobaţi de un comitet pro-Beijing.

Votul de joi înseamnă că următorul lider executiv al Hong Kong-ului va fi selectat, ca şi înainte, de un comitet format din 1.200 de membri, care este în prezent plin de persoane loiale Beijingului.

În septembrie, activiştii au început să ocupe zone întinse din oraş şi să ceară vot universal. Protestele au paralizat centrul oraşului şi au fost marcate de ciocniri între poliţie şi activişti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici