În cazul aprobării propunerilor referitoare la facilitarea reintroducerii controalelor la frontieră în spaţiul Schengen, „vor putea fi acceptaţi mai uşor noi membri”, a spus el.
„Un nou membru va putea fi acceptat mai uşor în spaţiul Schengen (…) dacă se ştie că există posibilitatea reinstaurării controalelor” în cazul unor probleme grave, a adăugat Friedrich, într-o întâlnire cu reprezentanţii presei străine.
România şi Bulgaria, care au aderat la UE în 2007, dar nu fac încă parte din spaţiul Schengen, speră să poată deveni membre în cursul acestui an.
Mai multe state europene, printre care se numără Germania şi Franţa, se opun însă aderării celor două ţări, apreciind că acestea nu dispun de sisteme vamale şi de supraveghere a frontierelor suficient de eficiente.
Comisia Europeană urmează să le prezinte joi miniştrilor de Interne din statele membre un set condiţii privind reintroducerea temporară a controalelor la frontierele naţionale în interiorul spaţiului Schengen. Printre acestea, se numără şi situaţiile în care un stat nu reuşeşte să asigure supravegherea frontierelor sau cele în care se înregistrează sosiri masive de imigranţi.
Franţa a promovat intens ideea de reformă a spaţiului Schengen, ca urmare a tensiunilor declanşate de sosirea a mii de imigranţi tunisieni în Italia, iar Friedrich a confirmat miercuri că susţine poziţia adoptată de Franţa. „Trebuie să găsim, împreună, o definiţie a acestor cazuri excepţionale care permit reintroducerea controalelor la frontiere”, a spus el.