- Home
- Externe
- (15.02.2022, 09:42)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cu bagajul în spate sau cu arma în mână? Refugiaţii din Ucraina se tem că vor fi prinşi în capcana unui nou conflict
- Ucraina găzduieşte până la 1,5 milioane de persoane strămutate care se tem că vor fi nevoite să fugă din nou dacă Rusia atacă.
- Capitala ucraineană este o casă sau un punct de tranzit pentru mii de refugiaţi, iar acum o invazie rusă iminentă ameninţă să le agite din nou vieţile.
Urmărește
2532 afișări
Refugiaţii din Ucraina se tem că vor fi prinşi în capcana unui nou conflict
Ismail Ramazanov a fugit la Kiev în urmă cu trei ani. Un tătar musulman care a fost un critic deschis al anexării Crimeei de către Rusia în 2014, serviciile de securitate ruseşti i-au percheziţionat casa din Crimeea în ianuarie 2018 şi a fost bătut atât de rău încât nu a putut sta în picioare la tribunal a doua zi, când a fost acuzat de incitare la ură, potrivit Politico.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
El a fost eliberat după şase luni. Dar când a fost avertizat că ar putea fi acuzat din nou, de data aceasta de terorism, tatăl său i-a spus să părăsească Crimeea. Acum, în timp ce Rusia plasează mii de soldaţi de-a lungul graniţei cu Ucraina, iar SUA avertizează că o invazie este posibilă încă de săptămâna aceasta, forţele ruseşti de care Ramazanov a scăpat ar putea să-l prindă din nou din urmă.
De când a fost forţat să părăsească Crimeea, Ramazanov nu intenţionează să fugă din nou. După o viaţă de proteste paşnice, el învaţă cum să mânuiască o armă, precum şi medicina tactică. „Nu mai avem unde să fugim", a spus el. „Nu voi pleca de aici".
Tătarii din Crimeea au fost exilaţi din Crimeea de Iosif Stalin în 1944 şi s-au întors abia după prăbuşirea URSS, devenind cetăţeni ucraineni. Mulţi se opun anexării de către Rusia. Se estimează că între 60.000 şi 100.000 de persoane au părăsit Crimeea pentru Ucraina continentală începând din 2014. Acestea fac parte dintr-o populaţie strămutată intern de până la 1,5 milioane de persoane care au părăsit peninsula sau zonele devastate de război din estul Ucrainei aflate sub controlul Rusiei.
Kievul, un refugiu pentru cei care vin de mult mai departe.
Vadim Zamirovski este o altă victimă a represiunii politice care s-a refugiat la Kiev. În calitate de fotograf al unui popular portal de ştiri independent din Belarus, el a acoperit anexarea Crimeei şi războiul din Donbass, precum şi tulburările din ţara sa.
Sahar Merzaie a fugit din Kabul după ce capitala afgană a căzut în mâinile talibanilor în august. I-a luat trei zile pentru a ajunge la aeroport, iar apoi a petrecut alte şase nopţi dormind în avion înainte ca acesta să decoleze în cele din urmă spre Kiev.
Aproximativ 700 de refugiaţi afgani au ajuns în Ucraina în august anul trecut, dar mai puţin de 400 au cerut azil. Potrivit UNHCR, Ucraina acordă statutul de refugiat doar pentru aproximativ 100 de persoane pe an. Merzaie a depăşit de mult cele trei luni în care poate rămâne legal şi caută, fără succes până acum, o şansă de a se muta în Europa de Vest. Dacă rămâne, se teme că va fi prinsă într-un alt conflict.
Teama escaladării conflictului planează asupra Ucrainei. Dar pentru cei care au experimentat strămutarea forţată atât de recent, aceasta este deosebit de traumatizantă.
Merzaie, în liniştea unui apartament închiriat din Kiev, a spus că se simte ca şi cum ar fi încă în Kabul, aşteptând ca cineva să o sune şi să îi spună să fugă spre aeroport. Cel puţin nu trebuie să se decidă ce bagaj să ia, de data aceasta. „Nu am luat nimic", a spus ea. „Când voi găsi o ţară şi voi şti că voi sta acolo mulţi ani, când voi ajunge într-o ţară sigură, atunci voi cumpăra lucruri".
Ramazanov simte şi el că nu există siguranţă pentru el şi pentru alţi tătari din Crimeea în timp ce regiunea lor de origine rămâne anexată, iar Rusia ameninţă să invadeze Ucraina. „Aceasta este o tragedie care va continua", a spus el. „Dacă nu o oprim, războiul din Ucraina nu va fi doar un război în Ucraina. Este un război care va afecta întreaga lume”.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe