Regele Charles, huiduit de o senatoare în Australia: aceasta nu este ţara ta

Senatoarea indigenă Lidia Thorpe acuză coroana britanică de faptul că fură pământurile aborigenilor, potrivit The Guardian.

Urmărește
181 afișări
Imaginea articolului Regele Charles, huiduit de o senatoare în Australia: aceasta nu este ţara ta

Regele Charles, huiduit de o senatoare în Australia: aceasta nu este ţara ta

Regele Charles a fost huiduit de un senator australian indigen, care a cerut un tratat şi a acuzat coroana că a furat pământurile aborigenilor, în timp ce îşi încheia discursul la Casa Parlamentului din Canberra.

Charles, aflat într-o vizită de cinci zile în Australia împreună cu regina Camilla, s-a adresat luni deputaţilor şi senatorilor în Sala Mare a Casei Parlamentului. A fost un moment-cheie al vizitei sale inaugurale în Australia în calitate de monarh.

În timp ce îşi încheia discursul - care a acoperit perioada în care a fost elev în Australia, pandemia Covid şi vulnerabilitatea Australiei la criza climatică - Lidia Thorpe, senator independent din Victoria, s-a apropiat de scenă strigând „aceasta nu este ţara voastră”.

„Aţi comis un genocid împotriva poporului nostru. Daţi-ne pământul înapoi. Daţi-ne ceea ce ne-aţi furat - oasele noastre, craniile noastre, copiii noştri, poporul nostru”, a strigat Thorpe, care este o apărătoare înverşunată a drepturilor indigenilor.

„Ne-aţi distrus pământul. Daţi-ne un tratat. Vrem un tratat în această ţară. Sunteţi un genocidar”.

În timp ce ofiţerii de securitate o escortau spre uşi, ea a strigat: „Acesta nu este pământul tău. Tu nu eşti regele meu. Nu sunteţi regele nostru”.

În timp ce părăsea sala şi era forţată să se întoarcă în foaier, Thorpe, care era îmbrăcat într-o haină lungă din piele de oposum, putea fi auzit strigând: „La naiba cu colonia”.

Charles s-a întors către prim-ministru, Anthony Albanese, şi a vorbit liniştit pe podium, în timp ce securitatea îl împiedica pe Thorpe să se apropie de monarh.

Anterior, în timp ce Thorpe aştepta printre invitaţi în Marea Sală înainte ca cuplul regal să intre, senatoarea a întors spatele unui ecran video mare care îl arăta pe regele Charles stând în poziţie de drepţi afară, în timpul întâmpinării oficiale şi al intonării imnului naţional.

Înainte de discursul regelui, Albanese şi liderul opoziţiei, Peter Dutton, i-au întâmpinat pe Charles şi Camilla la Parlament, mulţumindu-le pentru că au fost alături de australieni în vremuri bune şi rele.

Albanese a numit drept una dintre onorurile vieţii sale faptul de a fi condus delegaţia australiană care a participat la încoronarea regelui şi a lăudat angajamentul regelui în probleme precum criza climatică şi reconcilierea.

„Aţi arătat un mare respect pentru australieni, chiar şi în perioadele în care am dezbătut viitorul propriilor noastre aranjamente constituţionale şi natura relaţiei noastre cu coroana”, a declarat Albanese. „Nimic nu stă pe loc”.

Fostul prim-ministru Tony Abbott, care a participat la eveniment, şi-a exprimat consternarea faţă de protest, catalogându-l drept „exhibiţionism politic nefericit”.

Abbott este un regalist declarat, care a provocat indignare la nivel naţional în 2014 pentru reintroducerea în Australia a sistemului de onoruri de cavaleri şi domniţe şi apoi acordarea titlului prinţului Philip.

Mai devreme luni, Thorpe a publicat o declaraţie în care susţinea că Australia ar trebui să devină o republică şi să încheie un tratat cu populaţia primelor naţiuni ca parte a acestui proces. Ea a spus că există „chestiuni neterminate pe care trebuie să le rezolvăm înainte ca această ţară să poată deveni o republică”.

„În calitate de prime popoare, nu ne-am cedat niciodată suveranitatea asupra acestui pământ. Coroana a invadat această ţară, nu a căutat să încheie tratate cu primele popoare şi a comis un genocid al poporului nostru. Regele Charles nu este suveranul legitim al acestor pământuri. Orice evoluţie către o republică nu trebuie să continue această nedreptate. Tratatul trebuie să joace un rol central în stabilirea unei naţiuni independente”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
rege,
senator,
australia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici