- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Regele Charles vizitează Ţara Galilor
Vineri seară, regele Charles, sora sa, prinţesa Anne, şi fraţii săi, prinţii Andrew şi Edward, vor veghea în tăcere în jurul sicriului reginei Elisabeta, alăturându-se gărzii ceremoniale pentru 15 minute, scrie Reuters.
FOTO Twitter
Zeci de mii de oameni s-au adunat la Londra, iar coada de kilometri care aştepta să o vadă pe regina înmormântată a fost întreruptă temporar vineri. Oameni de toate vârstele şi din toate mediile sociale şi-au prezentat omagiile regretatei regine.
Dar la mijlocul dimineţii, coada era pur şi simplu prea mare - o mărturie a respectului şi afecţiunii publicului pentru regină, care a murit în Scoţia la 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani, după o domnie de 70 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Noul comisar pentru mediu al UE: „Am vorbit prea puţin despre apă". Seceta şi pierderile de pe conducte afectează industrii întregi
-
Vinul roşu se confruntă cu un declin „existenţial”. Specialist francez, despre vin: "Dacă bunicul bea 300 de litri de vin roşu pe an, tatăl bea 180 de litri, iar fiul, 30 de litri”
-
Polonia exclude Ungaria de pe lista de invitaţi la evenimentul de preluare a preşedinţiei rotative a UE
Autorităţile au avertizat asupra unor timpi de aşteptare de până la 12 ore. Aproximativ 750.000 de persoane în total sunt aşteptate să treacă prin faţa sicriului reginei.
Sicriul se află în străvechea Westminster Hall pe un catafalc îmbrăcat în mov, drapat în Drapelul Regal şi cu coroana aşezată deasupra. Soldaţi în uniformă de ceremonie şi alţi oficiali veghează, în timp ce oamenii trec pentru a-i aduce un omagiu. Mulţi sunt în lacrimi, alţii au salutat sau şi-au plecat capetele.
Premierul neozeelandez Jacinda Ardern, aflată la Londra pentru înmormântare, s-a numărat printre cei care au vizitat vineri Westminster Hall, oprindu-se pentru a face o reverenţă în timp ce trecea pe lângă sicriu.
Poliţia londoneză a declarat că funeraliile de stat vor fi cea mai mare operaţiune de securitate pe care a întreprins-o vreodată, în condiţiile în care prim-miniştri, preşedinţi şi membri ai familiei regale se vor reuni pentru a-şi prezenta omagiile.
Forţele de ordine se pregătesc pentru evenimente care variază de la ameninţări teroriste la proteste şi aglomerări de mulţimi, a declarat reporterilor Stuart Cundy, un înalt oficial al poliţiei.
Preşedintele american Joe Biden şi preşedintele francez Emmanuel Macron se numără printre invitaţii de peste ocean care au confirmat că vor participa.
Regele Charles, care a accesat tronul la moartea mamei sale, a vizitat între timp Ţara Galilor, ultima etapă a unui turneu în Regatul Unit pentru recunoaşterea statutului de nou monarh şi şef de stat şi pentru a saluta publicul.
Charles şi soţia sa Camilla, regina consoartă, au participat la o slujbă la catedrala Llandaff din Cardiff, apoi au discutat cu susţinătorii care îi aclamau afară.
Ţara Galilor are o semnificaţie deosebită pentru noul rege, care timp de cinci decenii a avut titlul de Prinţ de Wales.
Vorbind la parlamentul galez, Charles a spus: "De-a lungul tuturor anilor de domnie, ţinutul Ţării Galilor nu ar fi putut fi mai aproape de inima mamei mele. Ştiu că a avut o imensă mândrie pentru numeroasele voastre realizări măreţe - chiar dacă, de asemenea, s-a simţit profund alături de voi în momentele de tristeţe."
"Sunt hotărât să onorez acest exemplu altruist", a spus el, vorbind în galeză şi engleză.
În faţa Castelului Cardiff, unde Charles s-a întâlnit cu primul ministru galez Mark Drakeford, au existat câţiva protestatari antimonarhie. Un bărbat ţinea un banner pe care scria "Anulaţi regalitatea" şi o pancartă pe care scria "Puneţi capăt titlului de Prinţ de Wales". Un alt bărbat ţinea o pancartă pe care scria: "Nu monarhiei, nu lui Charles, marele reset". Un altul scria: "Nu eşti regele meu".
Zilele trecute, mici proteste similare au avut loc în faţa parlamentului şi în Edinburgh, deşi regele Charles s-a bucurat de o creştere a sprijinului popular.
Noul Prinţ de Wales, William, şi fratele său, Prinţul Harry, precum şi ceilalţi şase nepoţi ai reginei vor veghea la sicriu sâmbătă seara, a declarat un purtător de cuvânt regal.
Într-o ajustare la protocol, atât Harry, cât şi unchiul său, prinţul Andrew, vor putea purta uniforme militare când le va veni rândul la priveghi, au declarat oficialii regali. Andrew va îndeplini această sarcină împreună cu fraţii săi vineri seara.
Amândoi sunt veterani de război, Andrew fiind pilot de elicopter în cadrul Marinei Regale în Războiul din Falkland, iar Harry a efectuat două misiuni în Afganistan.
Dar până acum au apărut la procesiuni în costume, deoarece şi-au pierdut titlurile militare atunci când s-au retras din îndatoririle regale publice.
Funeraliile de stat vor fi probabil una dintre cele mai grandioase ceremonii văzute vreodată în capitala britanică, implicând mii de militari.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO