Regimul din Iran se destramă după modelul celui al lui Ceauşescu

Regimul ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem iranian, şi al clericilor conservatori care îl susţin a început să se destrame, după modelul dezmembrării, în 1989, a elitei comuniste din jurul lui Nicolae Ceauşescu, în România, comentează publicaţia The Guardian.

Urmărește
275 afișări
Imaginea articolului Regimul din Iran se destramă după modelul celui al lui Ceauşescu

Regimul din Iran se destramă, după modelul celui al lui Ceauşescu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Revoluţia română din 1989, la care conducerea iraniană s-a gândit mult în ultimele zile, oferă unele indicii despre ceea ce se întmplă în culise atunci când puterea încearcă să păstreze loialitatea poliţiei şi armatei, când situaţia poate evolua foarte rapid într-o schimbare de regim, comentează The Guardian.

Recent s-a scris foarte mult despre eroismul incredibil al protestatarilor care s-au expus represiunii brutale a miliţiilor, dar nu se ştie mai nimic despre ceea ce se întâmplă în această perioadă la nivelul elitelor politice, în condiţiile în care acestea se luptă între ele pentru a obţine "puterea poporului", care se face simţită atât pe străzile din Teheran, cât şi din alte oraşe iraniene.

Atât elita puterii cât şi a opoziţiei emană din susţinătorii lor, ultraconservatorii contând pe Gardienii Revoluţiei (care potrivit unor informaţii ar fi refuzat reprimarea violentă a mnifestanţilor) şi pe miliţiile basij, iar opoziţia pe poporul nemulţumit de represiunile actualului regim, politica economică precară şi izolarea Iranului pe scena internaţională.

La 16 decembrie 1989, protestele au început la Timişoara, iar poliţia nu a reuşit să stăpânească mulţimea, ceea ce a determinat structurile de securitate să deschidă focul două zile mai târziu. În momentul respectiv, Ceauşescu a făcut o scurtă vizită în Iran, dar la întoarcerea lui situaţia scăpase deja de sub control.

Refuzând să accepte realitatea, aşa cum face ayatollahul iranian Ali Khamenei, Ceauşescu nu a făcut decât să înfurie şi mai mult maselor. Structurile din jurul lui Ceauşescu şi-au dat seama că viitorul lor depinde de eliminarea dictatorului, comentează The Guardian.

În mod similar, în rândul conservatorilor iranieni, există persoane care nu susţin acţiunile lui Khamenei şi politicile preşedintelui Mahmoud Ahmadinjead, comandanţii care analizează consecinţele legale şi morale ale utilizării forţei împotriva protestatarilor.

Pe măsură ce tot mai multe persoane publice influente, printre care ayatollahul Montazeri, îşi exprimă sprijinul faţă de manifestanţi, puterea iraniană se destabilizează, conchide publicaţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici