Regimul lui Kim Jong Il s-ar putea prăbuşi, conducând la reunificarea Coreei

Regimul lui Kim Jong Il pare tot mai instabil şi s-ar putea prăbuşi, lucru ce ar putea conduce la reunificarea Coreei şi ar putea pune liderii străini în faţa unei misiuni costisitoare de modernizare a economiei nord-coreene, comentează Wall Street Journal.

Urmărește
67 afișări
Imaginea articolului Regimul lui Kim Jong Il s-ar putea prăbuşi, conducând la reunificarea Coreei

Regimul lui Kim Jong Il s-ar putea prăbuşi, conducând la reunificarea Coreei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Există trei scenarii plauzibile ale unei reunificări. Unul ar fi brusc şi nesângeros, ca reunificarea Germaniei, cel mai rău posibil ar fi o reunificare marcată de violenţă, ca în Vietnam, iar al treilea ar fi între cele două, similar tranziţiilor postcomuniste haotice din România şi Albania.

Oricare dintre aceste scenarii ar fi la fel de costisitor, economia nord-coreeană fiind haotică, după ce s-a prăbuşit în anii '90, în timpul unei foamete care probabil a ucis sute de mii de persoane.

Stabilizarea economiei va necesita o infrastructură nouă, începând cu reţeaua de electricitate, căile ferate şi porturile, doar acestea necesitând zeci de miliarde de dolari. Puţine uzine nord-coreene îndeplinesc standarede moderne, iar reabilitarea terenurilor agricole va avea nevoie de ani de zile.

Însă, cea mai mare cheltuială va fi egalizarea veniturilor nord-coreenilor cu ale sud-coreenilor, fie prin ajutoare, fie prin investiţii în educaţie şi îngrijiri medicale.

Venitul pe cap de persoană în Coreea de Nord reprezintă mai puţin de 5 la sută din cel al sud-coreenilor. Contravaloarea în dolari a creşterii anuale a Produsului Intern Brut al Coreei de Sud este egală cu cea a întregii economii din Coreea de Nord, în timp ce populaţia Nordului reprezintă jumătate din cea a Sudului, care se află în creştere.

De asemenea, cele două Corei nu au relaţii comerciale, iar pentru a prinde Sudul din urmă, Nordul va avea nevoie de mai multe resurse decât a avut nevoie Germania pentru apropierea standardelor de viaţă din ţările reunificate.

Numeroase rapoarte ale unor Guverne, academii şi bănci de investiţii au încercat să estimeze costurile unificării coreene. Cea mai scăzută evaluare, aparţinând Rand Corporation, este de 50 de miliarde de dolari, aceasta presupunând doar o dublare a actualelor venituri ale nord-coreenilor.

La polul opus, Credit Suisse a estimat anul trecut că unificarea ar costa 1,5 trilioane de dolari, implicând o creştere a veniturilor nord-coreenilor la doar 60 la sută din veniturile sud-coreenilor. Pentru o creştere a veniturilor la 80 la sută, ar fi nevoie de două până la cinci trilioane de dolari, pe 30 de ani, estimează publicaţia americană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici