„Ceea ce se poate produce în următoarele ore, în următoarele zile, este o confruntare violentă şi noi trebuie să facem tot posibilul pentru a reîncepe dialogul şi a favoriza reconcilierea”, a adăugat preşedintele francez.
El a subliniat că „puterea ucraineană trebuie să înceteze (…) represiunile, deoarece manifestaţile sunt, de fapt, paşnice”.
Hollande a menţionat că acordul de asociere cu Uniunea Europeană este o propunere în continuare „valabilă” pentru Ucraina.
„Uniunea Europeană ar trebui să medieze un dialog între puterea şi opoziţia din Ucraina pentru a contribuie la găsirea unei soluţii pentru criza” politică, a declarat preşedintele francez, adăugând că „în această perioadă extrem de dificilă (…), Uniunea Europeană trebuie să ajute Ucraina să-şi redreseze economia”.
„Sarcina principală în ziua de astăzi, despre care am vorbit (cu Hollande), este evitarea unui scenariu dramatic şi noi vedem că acest lucru este posibil”, a declarat premierul polonez.
„Trebuie să ajutăm Ucraina ca ea să poată lua decizii suverane şi ca aceste decizii să fie luate la Kiev”, a adăugat Tusk, referindu-se la o posibilă ingerinţă a Rusiei.
Ucraina se confruntă cu o criză politică fără precedent, după ce Administraţia Viktor Ianukovici a refuzat, în noiembrie, semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, preferând apropierea de Rusia.
Protestele s-a intensificat de aproximativ două săptămâni, în contextul adoptării unor legi care permiteau dispersarea brutală a manifestaţiilor. Legile controversate au fost abrogate marţi.