Regina Elisabeta, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii şi figura emblematică a naţiunii timp de şapte decenii, a murit la vârsta de 96 de ani, a anunţat joi Palatul Buckingham.
Regina Elisabeta a II-a s-a aflat pe tron din 1952. Este cea mai lungă domnie a unui monarh din istoria Marii Britanii şi în tot acest timp a pus zeci de prim-miniştri britanici, a participat la peste 20 de olimpiade de vară şi s-a întâlnit cu mai mulţi Suverani Pontif. Regina este piatra de temelie a Commonwealth-ului, patroana a sute de organizaţii de caritate şi a jucat un rol esenţial în alianţa Regatului Unit cu multe ţări.
A început o perioadă de doliu naţional în Marea Britanie ce urmează să dureze până la înmormântare, care se aşteaptă să aibă loc în 10 zile.
Trupul ei va fi mutat la Palatul Buckingham, unde probabil va rămâne timp de cinci zile.
„Gândurile şi rugăciunile mele sunt cu ea. Reprezintă istoria Europei, care este casa noastră comună cu prietenii noştri britanici. În toţi aceşti ani, ne-a dat tuturor stabilitate, siguranţă, a dat dovadă de un curaj imens, este o legendă în ochii mei şi de aceea rugăciunile mele sunt alături de ea”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, răspunzând la o întrebare privind starea de sănătate a Reginei Elisabeta a II-a la conferinţa de presă de la Rotterdam pentru evaluarea pozitivă a PNRR-ului olandez. Răspunsul a fost primit cu aplauze.
„Preşedintele american este aproape de Eegina Elisabeta şi de familia ei”, arată Casa Albă într-un scurt mesaj.
„Gândurile mele şi ale canadienilor din toată ţara sunt chiar acum cu Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a. Vă dorim numai bine şi transmitem cele mai bune urări familiei regale”, a scris, pe Twitter, premierul canadian Justin Trudeau.
Meghan, ducesa de Sussex, nu va merge la Balmoral cu Prinţul Harry, care va merge singur la patul bunicii sale, Elisabeta a II-a. Meghan, potrivit unor surse din presa britanică, s-ar putea alătura familiei regale la o dată ulterioară. Kate, ducesa de Cambridge, a stat şi ea la Castelul Windsor, unde cei trei copii au avut astăzi prima zi de şcoală.
În urma anunţului de către Palatul Buckingham cu privire la starea îngrijorătoare de sănătate a Reginei, BBC a suspendat programele regulate, iar prezentatorul Huw Edwards a apărut într-un costum închis la culoare, cămaşă albă şi cravată neagră, în conformitate cu codul vestimentar în situaţii similare. De atunci, BBC difuzează un reportaj continuu despre starea de sănătate a Reginei.
O mulţime de oameni se adună în faţa porţilor Palatului Buckingham, printre care mulţi turişti, mulţi în lacrimi temându-se pentru viaţa Reginei Elisabeta, scrie BBC. „Eeste singura regină pe care am avut-o toată viaţa mea. Este o doamnă atât de drăguţă. Este un şoc extraordinar ”, spun ei pentru BBC.
„Sunt îngrijorat de ştirile despre sănătatea Majestăţii Sale Reginei. Îmi fac rugăciunile pentru ea şi familia ei. Fie ca binecuvântările Domnului să te întărească şi să te mângâie pe tine şi familia ta”, a scris pe Twitter cardinalul Vincent Nichols, arhiepiscop de Westminster şi preşedinte al episcopilor catolici din Anglia şi Ţara Galilor.
Avionul a aterizat cu membri ai familiei regale la Aberdeen, Scoţia, de unde familia Elisabetei a II-a va călători la Castelul Balmoral. Timp de minute bune, în timp ce se afla în zbor, acel avion de pe FlightRadar24 a fost cel mai urmărit din lume, cu peste 200.000 de oameni urmărindu-şi traiectoria de zbor. La bord se aflau Prinţul de Wales, Charles, cu soţia sa Camilla şi fiul William, Prinţul Andrew, Prinţul Edward cu soţia sa Sophie Wessex. Pe pistă îi aşteaptau trei maşini care i-au dus la Balmoral.
Când vine vorba de suveran, nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Astfel, pe lângă operaţiunea „London bridge”, care va fi declanşată în momentul morţii Reginei, se pregăteşte de ceva vreme o variantă, „operaţiunea Unicorn”, în eventualitatea în care decesul are loc în Scoţia, unde Elisabeta în mod tradiţional petrece vara, la Castelul Balmoral.
„Operaţiunea Unicorn” prevede suspendarea imediată a lucrărilor în Parlamentul Scoţian, pentru a permite autorităţilor să se pregătească pentru înmormântarea de stat. Casele Parlamentului, Palatul Holyroodhouse din apropiere şi Catedrala St. Giles vor fi în centrul evenimentelor, care vor aduce sute de mii de oameni la Edinburgh.
Casa de pompe funebre va fi la Holyroodhouse, iar sicriul va fi ulterior dus la catedrală urmând traseul străvechii mile regale din inima Edinburghului. În cele din urmă, sicriul suveranului va fi transportat la Londra la bordul trenului Regal.
„Nicio ceremonie de schimbare a gărzii azi”. Mesajul a apărut în această după-amiază în curtea Palatului Buckingham.
Prinţul de Wales şi ducesa de Cornwall se află deja la castelul Balmoral, unde regina se află sub supraveghere medicală, a anunţat Clarence House. Prinţul William, fiul prinţul Charles şi nepot al reginei, este şi el în drum spre Balmoral pentru a fi alături de regină.
Şi Harry şi Meghan, ducele şi ducesa de Sussex, se deplasează la castelul Balmoral. Ei ar fi trebuit să participe la un eveniment caritabil în această seară la Londra.
Imediat ce a aflat vestea, BBC şi-a schimbat programul, pentru a urmări în direct condiţiile suveranului. Prezentatorii au apărut îmbrăcaţi în negru.
Chiar şi Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, şi-a exprimat îngrijorarea: „Rugăciunile mele şi ale tuturor credincioşilor Bisericii Angliei sunt astăzi pentru Majestatea Sa Regina. Fie ca prezenţa lui Dumnezeu să întărească şi să mângâie Majestatea Sa, familia ei şi pe toţi cei care au grijă de ea în Balmoral”.
La 96 de ani, Elisabeta a II-a (născută la 21 aprilie 1926) este cea mai longevivă suverană britanică (de peste 70 de ani) şi şeful statului care a cunoscut toţi marii lideri ai trecutului. A urcat pe tron la 6 februarie 1952, după moartea tatălui ei, George al VI-lea, şi a văzut mai multe lucruri decât orice politician modern.
Suveranul s-a întâlnit cu toţi preşedinţii americani de la Truman încoace, i-a primit pe John Fitzgerald Kennedy şi pe Jackie, Nixon şi Trump. A cunoscut cinci papi.
Suverana a participat la două Olimpiade de la Londra: cea postbelică, în 1948, deschisă de tatăl ei, George al VI-lea, pe stadionul Wembley, şi cea din 2012 inaugurată de ea, în anul jubileului său de argint, lansându-se dintr-un elicopter în compania lui James Bond, pentru a ateriza – la 86 de ani, într-o rochie de dantelă roz fluturând completată cu o pălărie cu pene.
ŞTIREA INIŢIALĂ
Starea de sănătate a Reginei Elisabeta a II-a, 96 de ani, se deteriorează. Şi nu sunt zvonuri, ci o declaraţie oficială a medicilor de la Palatul Buckingham.
După noi analize la care ar fi fost supusă în această dimineaţă, cadrele medicale nu o pierd din vedere, anunţând: „Starea ei ne îngrijorează”.
Regina Elisabeta a îndurat veşti grele. Cu doar un an în urmă, s-a despărţit de partenerul ei de o viaţă, Prinţul Philip.
Regina se află sub supraveghere medicală la Balmoral, după ce medicii au devenit îngrijoraţi de starea ei de sănătate, a anunţat Palatul Buckingham. Membrii apropiaţi ai familiei reginei au fost informaţi.