Regina Elizabeth II consideră că decizia cu privire la independenţă aparţine scoţienilor

Regina Elizabeth II nu a spus nimic oficial despre referendumul pe tema independenţei care are loc joi în Scoţia, dar nimeni nu se îndoieşte că eventuala pierdere a acesteia nu o lasă indiferentă.

Urmărește
1992 afișări
Imaginea articolului Regina Elizabeth II consideră că decizia cu privire la independenţă aparţine scoţienilor

Regina Elizabeth II (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un gest excepţional, Buckingham Palace a reamintit săptămâna trecută rezerva Majestăţii Sale.

"Imparţialitatea constituţională a suveranei este un principiu stabilit prin democraţia noastră, iar regina l-a respectat pe toată durata domniei. Potrivit acestui principiu, monarhul este deasupra politicii şi responsabilii guvernamentali au datoria de a face în aşa fel încât acest lucru să rămână astfel", a subliniat un purtător de cuvânt al palatului regal.

O actualizare considerată necesară după informaţiile apărute în presă potrivit cărora oameni politici, între care premierul David Cameron, sub şocul avansului înregistrat recent de intenţiile de vot în favoarea independenţei, i-ar fi cerut să intervină în campanie.

Dar la un de doborârea recordului de longevitate al reginei Victoria pe tronul britanic, suverana în vârstă de 88 de ani, care domneşte în Marea Britanie din 1952, nu poate fi decât preocupată de perspectiva unei eventuale separări a Scoţiei.

"Legăturile de lungă durată dintre Elizabeth II şi această regiune a regatului său pe care o preferă în mod deosebit vor fi rupte irevocabil în cazul unui vot în favoarea independenţei. Acest lucru i-ar frânge cu siguranţă inima", aprecia miercuri cotidianul Daily Telegraph.

Mama reginei era scoţiană, iar Elizabeth II îşi petrece mai multe luni pe ani la reşedinţa sa de vară din Balmoral, în nord-vestul Scoţiei.

În faţa impasibilităţii sale afişate, specialiştii îşi amintesc o declaraţie de natură foarte politică, referitor la integritatea Marii Britanii. Era în 1977 în faţa Parlamentului, cu ocazia jubileului de argint. Şi se referea la Scoţia şi Ţara Galilor, care cereau un transfer de putere.

"Nu pot uita că am fost încoronată regina Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord", a declarat ea, insistând asupra "beneficiilor pe care le-a adus uniunea pe plan intern şi internaţional tuturor locuitorilor din toate părţile Marii Britanii".

"Dacă totul merge prost săptămâna viitoare, cât va regreta că nu a făcut mai mult", consideră Daily Telegraph.

"Votul este extrem de strâns şi intervenţia sa ar putea face diferenţa", a declarat la rândul său un deputat pentru cotidianul The Independent.

Alex Salmond, liderul separatiştilor, a promis că o scoţie independentă ar păstra-o pe regină ca şef al statului, aşa cum este cazul Marii Britanii şi altor 15 state din Commonwealth, între care şi Canada. Dar pentru cât timp, devreme ce numeroşi naţionalişti nu îşi ascund înclinaţiile republicane, se întreabă între altele Guardian.

Acest cotidian, care citează experţi constituţionali, explică de altfel că regina va trebui să numească un guvernator general pentru a o reprezenta în Scoţia în caz de independenţă.

Unii subliniază totuşi că regina Elizabeth II a ştiut perfect să îşi sugereze părerea în presă. Astfel, potrivit The Times ea a ştiut să îşi arate "îngrijorarea" cu privire la această situaţie. "Sper că oamenii se vor gândi serios la viitor", ar fi declarat ea duminică după ce a asistat la un serviciu religios în apropiere de castelul Balmoral.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici