Regretă ieşirea din UE. Doar 22% dintre britanici mai cred ca Brexitul a fost o idee bună

La trei ani de la ieşirea oficială din Uniunea Europeană, din ce în ce mai puţini britanici cred că Brexitul a fost benefic pentru Regatul Unit.

Urmărește
646 afișări
Imaginea articolului Regretă ieşirea din UE. Doar 22% dintre britanici mai cred ca Brexitul a fost o idee bună

Regretă ieşirea din UE. Doar 22% dintre britanici mai cred ca Brexitul a fost o idee bună

În ianuarie 2021, Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană. Cu toate acestea, la trei ani distanţă, entuziasmul alegătorilor pro-Brexit pare să se diminueze. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Opinium, la şapte ani de la referendum, doar 22% dintre britanici consideră că decizia de a părăsi Uniunea Europeană a fost benefică pentru Regatul Unit.

Concret, pentru marea majoritate a publicului, „Brexitul a fost rău pentru economia britanică, a dus la creşterea preţurilor în magazine şi a îngreunat încercările guvernului de a controla imigraţia”, scrie The Guardian.

Promisiunile făcute de susţinătorii Brexitului, în special de Boris Johnson şi de actualul ministru al locuinţelor Michael Gove, au fost puse sub semnul întrebării. În timpul campaniei pentru referendum, aceştia au promis că ieşirea din Uniunea Europeană va stimula economia şi comerţul, va aduce 350 de milioane de lire sterline pe săptămână pentru NHS şi va permite guvernului să recâştige controlul asupra frontierelor ţării.

Însă niciuna dintre aceste promisiuni nu a fost respectată, potrivit sondajului Opinium realizat pe un eşantion de 2.000 de alegători. Dintre toate întrebările adresate de agenţie, doar părerile negative au avut câştig de cauză. Şi mai îngrijorător este faptul că rezultatele arată scoruri foarte mici. Dintre toţi alegătorii chestionaţi de institut, doar unul din zece a considerat că Brexitul le-a îmbunătăţit situaţia financiară personală sau salariile. Dimpotrivă, 63% consideră că acesta este responsabil pentru o parte din inflaţie.

Dar alegătorii britanici nu sunt singurii care se plâng de Brexit. Un sondaj realizat de camerele de comerţ britanice arată că 60% dintre companiile britanice se plâng de noile reguli vamale. Şi totuşi, toate aceste noi reglementări nu sunt încă în vigoare, cum ar fi controalele de sănătate pentru importuri, care vor intra din 2024.

Pe de altă parte, spre deosebire de ultimele alegeri generale din Marea Britanie, este puţin probabil ca Brexitul să joace un rol direct în următoarele alegeri, programate pentru 2024. Potrivit lui Robert Ford, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Manchester, „atenţia alegătorilor s-a mutat în mod decisiv în altă parte, concentrându-se pe agenda naţională privind creşterea facturilor, serviciile publice în dificultate şi creşterea economică slabă”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
britanic,
brexit,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici