- Home
- Externe
- PERTH, (28.10.2011, 14:37)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Regulile succesiunii la tronul Marii Britanii, schimbate. Primul copil al prinţului William şi al soţiei sale va putea deveni monarh, indiferent de sex
Cele 16 ţări membre ale Commonwealth, organizaţie al cărei şef de stat este regina Elizabeth a II-a, şi-au dat acordul pentru a schimba regulile de succesiune la tronul Marii Britanii, pentru a permite întâiului născut, indiferent de sex, să devină monarh, a anunţat vineri premierul britanic.
Urmărește
2158 afișări
Prinţul William şi Kate Middleton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Aceste modificări vor permite, totodată, moştenitorului regal să se căsătorească cu o persoană de religie catolică, fără a fi obligat să renunţe la coroană.
"Vom pune capăt întâietăţii masculine, în sensul că ordinea de succesiune va fi determinată pur şi simplu de ordinea naşterii", a declarat David Cameron, la Perth, în sud-vestul Australiei, unde are loc a 21-a reuniune a Commonwealth.
Primul copil al prinţului William şi al soţiei sale Catherine va putea astfel să moştenească tronul, indiferent dacă va fi fată sau băiat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
"Am decis să ştergem regula care spune că acela sau aceea care se căsătoreşte cu o persoană de religie catolică nu poate să devină monarh", a adăugat David Cameron în timpul unei conferinţe de presă.
Autorităţile britanice s-au arătat până în prezent reticente în privinţa revizuirii regulilor de succesiune, temându-se că reforma nu va fi adoptată de toate statele componente şi că subiectul va alimenta mişcările antimonarhiste.
Însă chestiunea a redevenit de actualitate, odată cu mariajul, din aprilie, al prinţului William, al doilea în ordinea succesiunii la tron, şi cu sărbătorirea, în 2012, a 60 de ani de domnie a reginei Elizabeth a II-a, două evenimente susceptibile de a beneficia de sprijinul populaţiei, potrivit experţilor.
Legea succesiunii la tronul Marii Britanii, adoptată în 1689 şi 1701, dădea prioritate unui moştenitor de sex masculin, chiar dacă acesta nu este cel mai mare dintre fraţi. Dacă nu există niciun moştenitor de sex masculin, doar atunci o fiică poate urca pe tron. Totodată, monarhul Marii Britanii nu poate fi de religie catolică.
În 2005, s-a iniţiat o reformă în acest sens, însă a fost considerată prematură, mai ales că prinţii William şi Harry, al doilea, respectiv al treilea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii - după tatăl lor, prinţul Charles -, nu erau căsătoriţi pe atunci.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe