Relansare economică bazată pe cărbune. India plănuieşte să deschidă 40 de noi mine într-o zonă protejată

  • Zona Hasdeo Arand, o pădure indiană bogată şi biodiversă a suferit pierderi mari în ultimul deceniu.
  • Indigenii, copacii antici şi elefanţii au fost puşi în faţa buldozerelor şi camioanelor care au un singur scop: extracţia cărbunelui.
  • Zona greu încercată pare însă a primi o nouă lovitură.
  • Primul ministru, Narendra Modi, a anunţat un nou plan „India autosustenabilă” ,menit a stimula economia post-Covid-19 şi a reduce importurile costisitoare.
  • Astfel 40 de noi mine vor fi deschise în unele dintre cele mai sensibile zone ecologice ale Indiei.
Urmărește
961 afișări
Imaginea articolului Relansare economică bazată pe cărbune. India plănuieşte să deschidă 40 de noi mine într-o zonă protejată

Relansare economică bazată pe cărbune. India plănuieşte să deschidă 40 de noi mine într-o zonă protejată

Printre ele se numără patru zone imense de 1700 de km pătraţi din pădurea Hasdeo Arand în statul central Chhattisgarh. În acestă zonă se află aproximativ 5 miliarde de tone de cărbune, relatează The Guardian.

Industria cărbunelui din India este controlată de stat, însă această licitaţie pentru cele 40 de noi câmpuri miniere va duce la crearea unui sector privat al cărbunelui în India. Printre cei care licitează se numără giganţii industriali din India, inclusiv grupul Adani condus de miliardarul indian Gautam Adani, care operează cele mai mari centrale electrice bazate pe cărbune din India şi are legături strânse cu Modi.

Licitaţia s-a dovedit deja controversată atât la nivel local, cât şi la nivel politic. Cel puţin şapte dintre minele de cărbune scoase la licitaţie au fost considerate anterior zone interzise mineritului, din cauza statutului lor valoros pentru mediu şi faptului că găzduiesc importante comunităţi indigene. Patru guvernatori ale statelor - Bengalul de Vest, Maharashtra, Jharkhand şi Chhattisgarh - i-au scris lui Modi ridicând obiecţii legale de licitaţie. O mină, care s-a suprapus cu rezervaţia tigrului Tadoba din Maharashtra, a fost deja eliminată din plan.

Guvernele din întreaga lume s-au orientat către o „recuperare ecologică” post Covid-19. Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, António Guterres, a declarat recent că nu există „niciun motiv real pentru ca o ţară să includă cărbunele” în planurile de recuperare economică.

Totuşi India pune cărbunele în fruntea strategiei sale de a transforma pandemia în oportunitate economică.

"De ce India nu poate fi cel mai mare exportator de cărbune din lume?" a întrebat Modi în timp ce anunţa proiectul.

Cărbunele indian are un conţinutul de 45% de cenuşă, ceea ce îl face unul dintre cel mai poluant din lume, astfel este puţin probabil să existe o piaţă internaţională a cărbunelui indian. În plus, multe fabrici majore din India nu pot folosi cărbune intern „murdar”, ceea ce înseamnă că vor trebui să îl importe din străinătate.

Există, de asemenea, o întrebare despre necesitate. În timp ce India este al doilea cel mai mare consumator de cărbune din lume şi importă anual 247 de milioane de tone, costând peste 20 miliarde de dolari, cererea de electricitate din India va scădea cu până la 15% în următorii cinci ani din cauza reverberaţiilor economice ale Covid-19.

Între timp, un raport al Centrului de Cercetări pentru Energie şi Aer Curat a concluzionat că minele de cărbune din India, gestionate de stat, au deja capacitatea de a produce cu 20% mai mult cărbune decât cererea preconizată până 2030.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici