Relatare despre recuperarea unui submarin sovietic în Pacific, declasificată de CIA

CIA a deschis parţial, pentru prima dată, arhivele unei operaţiuni strict secrete desfăşurate în 1974, în timpul Războiului Rece, pentru aducerea la suprafaţă a unui submarin sovietic scufundat în Oceanul Pacific.

Urmărește
789 afișări
Imaginea articolului Relatare despre recuperarea unui submarin sovietic în Pacific, declasificată de CIA

Submarin clasa Golf II (Imagine: Wikipedia)

Operaţiunea, desfăşurată sub numele de cod "proiectul Azorian", a rămas secretă timp de zeci de ani, însă CIA a permis organizaţiei independente National Security Archive să publice vineri documente recent declasificate pe această temă.

Documentele, extrase dintr-un dosar de 50 de pagini al CIA, detaliază proiectul aprobat de preşedintele Richard Nixon, care a presupus construirea, cu ajutorul miliardarului Howard Huges, a unei nave speciale, Hughes Glomar Explorer, pentru ridicarea la suprafaţă a submarinului.

În 1975, presa americană a relatat despre operaţiune, însă CIA a refuzat să confirme desfăşurarea acesteia chiar şi după încheierea Războiului Rece.

Submarinul sovietic K-129, cu trei rachete cu focoase nuclare la bord, s-a scufundat în 1968, în urma unui incident produs în Pacific, la circa 2.500 de kilometri de Hawaii.

Documentul declasificat conţine mai multe paragrafe cenzurate şi nu precizează dacă operaţiunea a avut succes şi nici ce a reuşit CIA să afle despre navă şi focoasele nucleare sovietice. Jurnalişti şi istorici au ajuns la concluzia că operaţiunea nu a avut succesul scontat, deoarece CIA nu a reuşit să aducă la suprafaţă decât fragmente ale submarinului.

"Atunci, proiectul Azorian a fost numai o pierdere de timp şi bani publici? (...) Nu ştim nimic cât timp CIA nu declasifică şi restul documentului", a spus Matthew Aid, de la National Security Archive.

Conform dosarului CIA, preşedintele Nixon a susţinut înfiinţarea, în 1969, a unui grup de lucru pentru a încerca să recupereze submarinul, în pofida problemelor tehnice presupuse de ridicarea la suprafaţă a epavei uriaşe aflate la 5.000 de metri sub apă. În pofida reticenţelor exprimate de comandanţii militar, preşedintele american a dat aprobarea finală în 1972, iar operaţiunea s-a desfăşurat în vara anului 1974.

Misiunea secretă a fost urmărită de Marina sovietică, iar autorităţile americane au dat un ordin de pregătire "a distrugerii de urgenţă a oricărui document care ar compromite misiunea în cazul în care sovieticii încearcă să abordeze nava", afirmă documentul CIA.

În 1992, directorul CIA, Robert Gates, în prezent secretar al Apărării, l-a informat pe preşedintele rus, Boris Elţîn, despre operaţiune, prezentându-i o înregistrare a funeraliilor celor şase membri ai echipajului găsiţi la bordul epavei.

Un fost agent CIA, care a făcut parte din echipajul navei americane, a scris o carte despre operaţiune, însă el afirmă că agenţia a decis că o treime din lucrare nu poate fi publicată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici