Relaţia dintre SUA şi Marea Britanie rămâne „specială”

Publicat: 04 03. 2009, 08:40
Actualizat: 06 11. 2012, 09:14

"Fiţi siguri: relaţia nu este doar specială şi puternică, ci ea nu va face decât să se consolideze cu timpul", a declarat Obama, într-o apariţie în faţa presei, alături de Brown, la Casa Albă.

Brown a sosit luni la Washington, în timp ce opinia publică britanică se întreba asupra menţinerii, în timpul lui Obama, a "relaţiei speciale" dintre cele două ţări, personificate prin legăturile dintre cei doi lideri, Tony Blair, din Marea Britanie, şi Bill Clinton, apoi George W. Bush, din Statele Unite.

"Această idee că relaţia specială s-ar degrada este eronată. Marea Britanie este unul dintre aliaţii noştri cei mai apropiaţi, cei mai fermi, iar relaţia, iar legătura care există nu se va rupe", a spus Obama.

El a dat asigurări că aceasta se aplică atât cooperării în faţa crizei economice, cât şi problemelor de securitate. Preşedintele american a afirmat "extraordinara recunoştinţă" a americanilor faţă de britanici, pentru angajamentul lor în Afganistan.

În pofida opoziţiei imediate faţă de războiul din Irak, Obama a afirmat că americanii nu vor uita niciodată marca "prieteniei" britanice pe care a constituit-o participarea la acest conflict.

El s-a angajat să extindă afirmaţiile sale în domeniul privat, calificând drept "formidabile" relaţiile sale cu Brown, pe care l-a întâlnit a treia oară, şi care este primul lider european pe care l-a primit în calitate de preşedinte, înaintea preşedintelui francez Nicolas Sarkozy sau a cancelarului german Angela Merkel.

Brown a spus că nu are pretenţia să se măsoare cu Obama la baschet. "Poate la tenis", a propus el.

"Sunt de acord în privinţa tenisului… am auzit că sunteţi bun", a răspuns Obama.