Remarcile ministrului grec de Externe în privinţa Ciprului sunt "inacceptabile", avertizează Turcia

Remarcile ministrului grec de Externe, Nikos Kotzias, în privinţa poziţiei Turciei în raport cu situaţia Ciprului sunt "total inacceptabile", a avertizat miercuri ministerul turc de Externe, relatează site-ul agenţiei Anadolu.

Urmărește
568 afișări
Imaginea articolului Remarcile ministrului grec de Externe în privinţa Ciprului sunt "inacceptabile", avertizează Turcia

Remarcile ministrului grec de Externe în privinţa Ciprului sunt "inacceptabile", avertizează Turcia

Săptămâna trecută a avut loc o conferinţă la Crans-Montana, în Elveţia, privind situaţia Ciprului, iar discuţiile pentru reunificare au eşuat după câteva ore.

Ministrul grec de Externe, Nikos Kotzias, a acuzat Turcia că a avut o abordare fără compromisuri pe durata discuţiilor, fapt care a dus la un eşec al tratativelor. În replică, ministerul turc de Externe consideră că acuzaţiile sunt nefondate şi vizează angajarea într-un joc pentru mutarea vinii.

"Cei care ştiu că abordarea lor este neconstructivă şi în totalitate lipsită de spiritul compromisului sunt predispuşi să exprime acuzaţiile neîntemeiate şi neadevărate, astfel încât să fie capabili să îi învinuiască pe cei care manifestă bună-credinţă şi constructivitate, contrar acţiunilor lor", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei de la Ankara, Huseyin Muftuoglu.

Turcia a îndemnat Grecia să dea dovadă de responsabilitate în declaraţii şi a subliniat că ministrul Nikos Kotzias nu a avut nicio contribuţie pozitivă în tratativele privind reunificarea Ciprului.

"În calitate de responsabil pentru incapacitatea de a produce rezultate în cadrul conferinţelor de la Geneva şi Crans-Montana, eforturile inutile ale ministrului grec de externe Kotzias de a da vina pe Turcia sunt de fapt o încercare de a ascunde faptul că negocierile au eşuat din cauza lipsei bunei credinţe şi a voinţei politice din partea ţării sale şi a părţii cipriote greceşti", este poziţia ministerului turc de Externe.

Reprezentanţi ai Uniunii Europene, preşedintele cipriot grec Nicos Anastasiades, liderul cipriot turc Mustafa Akinci şi ţările garant Turcia, Grecia şi Marea Britanie au participat la discuţiile care au început la finele lunii iunie.

Organizaţia Naţiunilor Unite doreşte semnarea unui acord de pace care să unească Ciprul sub un stat federal, înţelegere care ar putea defini viitoarele relaţii ale Europei cu Turcia, un stat-cheie în acest conflict.

Cipru, o ţară insulară din Marea Mediterană, membră a Uniunii Europene, a fost divizată din 1974, când o lovitură de stat a fost urmată de violenţe împotriva turcilor aflaţi în Cipru. Ulterior, Ankara a intervenit ca un garant al puterii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici