REPORTAJ AFP: Jandarmi europeni, inclusiv români, participă la formarea poliţiştilor afgani

Aproximativ 100 de jandarmi din Europa, inclusiv români, instalaţi într-o tabără la Wardak, la sud de Kabul, participă la o misiune de formare a mii de poliţişti care urmează să asigure securitatea Afganistanului după retragerea trupelor NATO, relatează AFP într-un reportaj.

Urmărește
442 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ AFP: Jandarmi europeni, inclusiv români, participă la formarea poliţiştilor afgani

REPORTAJ AFP: Jandarmi europeni, inclusiv români, participă la formarea poliţiştilor afgani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Este vorba despre o adevărată "bază în bază". Tabăra jandarmilor (International Training Camp, ITC) este amplasată imediat lângă sediul Centrului Naţional pentru Antrenarea Poliţiei afgane (NPTC), pe drumul care asigură legătura între Kabul şi Kandahar, în sudul ţării.

Cele două instituţii sunt despărţite prin ziduri de protecţie, frize de sârmă ghimpată, dar şi măsuri de securitate extrem de dure. La aproximativ 80 de kilometri sud de Kabul, provincia Wardak este folosită ca bază în spatele frontului de către insurgenţi. Zona este în mod frecvent ţinta unor tiruri de obuz.

Creată la începutul anilor 2000 pentru uniformizarea metodelor de intervenţie, Forţa de Jandarmerie Europeană numără în prezent 49 de francezi, 23 de români, 15 portughezi şi 12 cehi în Afganistan. Un număr de 16 americani servesc ca agenţi de legătură cu baza americană vecină, care asigură logistica.

De la deschiderea NPTC la Wardak, în martie 2011, jandarmii au format deja peste 4.000 de poliţişti. Însă activitatea lor se limitează în prezent la consilierea ofiţerilor afgani care asigură ei-înşişi formarea. Franţa, care coordonează operaţiunea, este, de asemenea, însărcinată cu asigurarea securităţii taberei.

"Poliţia afgană există de patru ani. Au înregistrat progrese mari, dar mai este loc (de progrese) în materie de organizare", subliniază colonelul francez Christophe Hermann, care tocmai a împlinit nouă ani de când se află la conducerea ITC. "Îi învăţăm să constituie convoaie, să gestioneze bugetul, să culeagă informaţii, să arate că poliţia afgană este a cetăţenilor", adaugă el.

Exerciţiile au loc sub măsuri de protecţie importante. Consilierii sunt supravegheaţi de către jandarmi puternic înarmaţi, pregătiţi să intervină în caz de incidente cu poliţişti afgani.

Aproximativ 1.000 de stagiari, dintre care cei mai numeroşi sunt femei potrivit ofiţerului afgan care deţine funcţia de comandant al acestor trupe, se află în proces de formare în prezent. La sfârşitul lui decembrie numărul acestora va ajuge la 1.650. Ei participă la exerciţii de tir, de reacţie rapidă în caz de atac, de dispersare a mulţimii furioase. Adesea analfabete, elevele proaspăt debarcate reproduc cu mai multă sau mai puţină îndemânare gesturile pe care le-au învăţat.

Efortul se concentrează în mod special asupra formării ANCOP, o forţă de poliţie de aproximativ 7.000 de oameni care se va ocupa de operaţiunile de menţinere a ordinii publice.

La conducerea Centrului de antrenament se află colonelul Jalaaludin, un ofiţer cu experienţă de 17 ani în cadrul Academiei afgane de Poliţie. "La început aveam aproximativ 300 de stagiari, iar nivelul era foarte scăzut", spune el. "În prezent efectuăm de un antrenament la nivel internaţional. Când se va încheia tranziţia, vom fi capabili să punem în practicvă tot ceea ce am învăţat", afirmă el.

Optimismul cadrului afgan este reţinut. Există progrese, dar există şi temeri cu privire la carenţe pe teren ale unor trupe create cu forcepsul, care vor număra 15.000 de membri până la retragerea trupelor internaţionale din Afganistan, la sfârşitul lui 2014.

Un număr de analişti şi surse occidentale din domeniul securităţii se îndoiesc de capacitatăţile poliţiei afgane de a prelua asigurarea securităţii de la coaliţia NATO, fără să fie susţinută de către aceasta.

Aproximativ 30 de centre formează, în prezent, poliţişti în această ţară, însă Jandarmeria Europeană este prezentă doar la Wardak.

Situaţia securităţii este defectuoasă în această regiune situată la o altitudine de aproximativ 2.300 de metri, la marginea deşertului. Insurgenţii organizează ambuscade împotriva stagiarilor care pleacă din tabără către statelor lor. Patru dintre ei au fost ucişi cu obuze.

Retragerea jandarmilor este pevăzută pentru martie 2013. Ulterior, afganii vor asigura formarea integral.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici