Reportaj AFP: Manifestanţii din România, tineri care vor să creadă în viitorul ţării lor

Agenţia de presă AFP a realizat un reportaj despre protestele din România, în care subliniază faptul că majoritatea manifestanţilor sunt tineri care îşi arată optimismul privind viitorul ţării lor.

Urmărește
2695 afișări
Imaginea articolului Reportaj AFP: Manifestanţii din România, tineri care vor să creadă în viitorul ţării lor

Reportaj AFP: Manifestanţii din România, tineri care vor să creadă în viitorul ţării lor

"Dacă mai cred în viitorul nostru? Cum să nu! Dacă nu aş crede nu aş fi aici!" , a spus Laura, un protestatar ca mulţi alţi tineri care au ieşit de marţi pe străzile Bucureştiului.

Venită să protesteze vineri cu partenerul ei Daniel în Piaţa Victoriei din Bucureşti împotriva relaxării legislaţiei anticorupţie, la fel ca alţi aproximativ 100.000 de opozanţi, această tânără mamă spune că vrea să mizeze pe ţara sa, scrie în reportajul realizat de AFP şi preluat de Le Parisien.

"Am decis să nu plecăm", spune ea, în timp ce bebeluşul său doarme în pofida zgomotului. "Avem aici familia şi prietenii, iar salariile noastre sunt corecte pentru preţurile din România", spune ea.

Declanşată marţi de o ordonanţă de urgenţă a Guvernului social-democrat, mişcarea de protest, căreia i s-au alăturat vineri între 200.000 şi 250.000 de persoane în toată ţara, au fost cele mai mari din România de la căderea comunismului şi până acum, remarcă AFP.

Majoritatea potestatarilor seamănă cu Laura: tineri, de la oraş, calificaţi. Ei îşi arată optimismul privind viitorul ţării lor ca Armand, un economist de 34 de ani.

"Din 2012, stânga ne înşeală, dreapta ne înşeală, practică acelaşi gen de politică. Dar este o ţară bună atunci când eşti tânăr", spune Vlad, în vârstă de 39 de ani.

"Aş fi putut să plec din ţară, dar nu m-am gândit niciodată că voi avea o viaţă mai bună afară". Pur şi simplu "trebuie să ieşi în stradă pentru ca lucrurile să se schimbe", explică acest tată a doi copii care câştigă 500 de euro pe lună ca lector la Facultatea de Cinematografie din Bucureşti.

În ultimii ani, aproximativ 3 milioane de români, activi pe piaţa muncii, care reprezintă aproximativ 15 la sută din populaţia ţării, au plecat din ţară, generând un deficit de mână de lucru calificată în anumite sectoare de activitate.

De vină sunt salariile, care nu depăşesc în medie 470 de euro pe lună şi, potrivit lui Cornelius, un tânăr de 26 de ani, corupţia. Acesta editor video s-a stabilit în Marea Britanie şi a revenit în România pentru a-şi petrece vacanţa.

"Am plecat din România în principal din cauza corupţiei. Câştig la fel acolo ca aici. Singura diferenţă este corupţia", a spus el.

Pentru Daniel, "gradul foarte bun de calificare" al românilor în diferite domenii, combinat cu efectul luptei împotriva corupţiei au creat un climat favorabil investiţiilor. El estimează că ar fi regretabil ca o măsură legislativă să compromită acest lucru.

Ştefan, în vârstă de 40 de ani, zice că protestează pentru ca fiica sa de 2 ani "să crească într-un mediu decent". "Vreau să rămânem în România", subliniază el. "Însă având în vedere întorsătura pe care o iau lucrurile, trebuie să luăm în considerare alternative...".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici