REPORTAJ AFP: Sevastopol, oraşul rusofil din Ucraina, se simte "trădat" de Ianukovici: "A dat dovadă de laşitate"

Locuitorii din Sevastopol, un port ucrainean în care se află baza Flotei ruse la Marea Neagră, consideră că în Ucraina are loc "o lovitură de stat fascistă", însă apreciază, de asemenea, că au fost "trădaţi" de către preşedintele destituit Viktor Ianukovici, relatează AFP într-un reportaj.

Urmărește
1825 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ AFP: Sevastopol, oraşul rusofil din Ucraina, se simte "trădat" de Ianukovici: "A dat dovadă de laşitate"

REPORTAJ AFP: Sevastopol, oraşul rusofil din Ucraina, se simte "trădat" de Ianukovici: "A dat dovadă de laşitate"

Aproximativ 10.000 de persoane s-au adunat duminică în piaţa centrală din Sevastopol, un oraş istoric din Crimeea, a constatat un jurnalist al AFP. La îndemnul mişcărilor proruse, ele intenţionau să protesteze faţă de "fasciştii de la putere din Kiev".

Manifestanţii fluturau drapele ruse şi afişe pe care scria: "Mamă Rusia, salvează-i de fascism pe copiii tăi abandonaţi".

"Fasciştii au ajuns la putere în Kiev!", scanda un lider al manifestanţilor, la bordul unei maşini.

Parlamentul ucrainean l-a destituit sâmbătă pe preşedintele Viktor Ianukovici şi a anunţat formarea unui nou Guvern până marţi. Săptâmâna aceasta cel puţin 82 de persoane au murit în confruntările dintre forţele de ordine şi manifestanţi, în cadrul unei mişcări de contestare care durează deja trei luni, începând din noiembrie.

"Noua putere îi va priva pe ruşi de drepturile şi de cetăţenia lor", au avertizat organizatorii manifestaţiei, cu referire la ucrainenii rusofoni.

"Bandiţii au ajuns la putere în Kiev, sunt aici pentru a-mi proteja oraşul", a afirmat Stanislav Bolotnikovski, un bărbat în vârstă de 53 de ani.

"La Kiev a avut loc o lovitură de stat. Nu vreau ca copiii mei să trăiască într-o ţară condusă de fascişti", a spus Evgheni, un antreprenor în vârstă de 39 de ani.

Manifestanţii fac referire la rolul unor formaţiuni naţionaliste şi de extremă dreaptă în mişcarea de contestare de la Kiev.

- Stabilitate alături de Rusia

În pofida neîncrederii faţă de noua putere, locuitorii din Sevastopol nu aprobă nici comportamentul lui Ianukovici în această situaţie.

"Ianukovici nu mai este preşedintele meu, el a dat dovadă de laşitate trimiţând poliţişti neprotejaţi împotriva unor bandiţi înarmaţi", afirmă Bolotnikovski.

"Ianukovici şi-a abandonat partidul şi Guvernul. Nu voi mai vota pentru el", s-a indignat Evgheni.

În opinia Tatianei Sergheevna, o pensionară care discuta cu alte două doamne, "Ianukovici nu mai este preşedinte".

"Ieri încă mai speram la o soluţie pentru această situaţie. Crimeea trebuie să fie anexată la Rusia, numai în acest caz vom avea parte de stabilitate", a apreciat ea.

Anterior, Crimeea a aparţinut Rusiei în perioada fostei Uniuni Sovietice, înainte de a intra în componenţa Ucrainei, în 1954.

Ea se are statutul de "republică autonomă", iar autorităţile sale au propus, la începutul lui februarie, modificarea Constituţiei locale, cu scopul de a conferi Rusiei statutul de "garant" al acestei autonomii. Această iniţiativă a provocat îngrijorări faţă de tendinţele separatiste ale ţării.

În pofida acestor intenţii, premierul Crimeei, Anatoli Moghilev, a declarat duminică că peninsula va "executa" deciziile luate de Parlamentul ucrainean.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici