- Home
- Externe
- EUPATORIA, (06.03.2014, 14:17)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ AFP: Soldaţii ucraineni şi forţele ruse, protagonişti într-un "război ciudat" în Crimeea
Criza din Ucraina are evoluţii suprarealiste, afirmă AFP într-un reportaj realizat la baza militară ucraineană de la Eupatoria, din Crimeea, unde soldaţii ucraineni, forţele ruse şi manifestanţii proruşi au devenit protagoniştii unui "război ciudat".
Urmărește
3835 afișări
REPORTAJ AFP: Soldaţii ucraineni şi forţele ruse, protagonişti într-un "război ciudat" în Crimeea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Baza A4519 de la Eupatoria se află în mijlocul caselor şi blocurilor din oraşul situat la 75 de kilometri de capitala Simferopol şi a fost cuprinsă de agitaţie în utimele zile, potrivit relatărilor de la faţa locului.
Punctul culminant a ceea ce ar putea inspira o piesă de comedie a avut loc marţi, când tensiunile au luat amploare, după ce militanţii proruşi au luat cu asalt baza, nerăbdători să-i vadă plecaţi pe militarii ucraineni de la Eupatoria.
Povestea privind "cucerirea" bazei militare ucrainene a început însă înainte de tensionarea situaţiei şi scoate la iveală partea neobişnuită a crizei din Crimeea, unde două armate se tatonează în tăcere, dar fără să acţioneze.
La 23 februarie, în timp ce protestatarii de la Kiev îl îndepărtau de la putere pe preşedintele Viktor Ianukovici, forţele ruse, prezente de cinci zile în oraşul Eupatoria, se îndreptau spre baza A4519.
Ofiţerii ruşi şi ucraineni au început atunci să negocieze.
- Soldaţii ruşi, lăsaţi să intre în baza militară ucraineană de la Eupatoria
În urma discuţiilor, soldaţilor ruşi "li s-a permis" să intre în baza militară ucraineană, afirmă căpitanul Serghei Aniuşkin. De atunci, un grup de "30-40" de soldaţi ruşi, în ţinută de camuflaj, dar fără însemne militare distincte, se află în baza militară de la Eupatoria, dar au un comportament "paşnic", adaugă ofiţerul ucrainean.
Situaţia a devenit însă tensionată marţi, când militanţii proruşi au încercat fără succes să intre în baza militară ucraineană. "Aproximativ 400 de persoane au încercat să forţeze poarta de la intrarea în bază", spune Iuri Jeribiţov, "reprezentant al Guvernului" prorus din Crimeea.
"Atacatorii au aruncat cu pietre, iar doi dintre ei aveau arme de foc", mai spune Iuri Jebiţov, care susţine că a fost sunat şi chemat să vină în ajutor de comandantul ucrainean al bazei, colonelul Andrei Matveenko.
Manifestanţii "ne-au cerut să le predăm armele", spune acesta, în condiţiile în care ucraineni din baza militară nu sunt înarmaţi, "pentru a evita o eventuală baie de sânge".
"Patru ofiţeri purtând ecusoane ale armatei ruse au venit şi au cerut să administrăm baza în comun, de fapt, ca aceasta să treacă sub controlul ruşilor", adaugă colonelul Matveenko, asigurând că nu a dat curs solicitării.
Cu toate acestea, scena este neobişnuită la baza din Eupatoria: soldaţii ruşi, purtând mitraliere, iar unul cu faţa acoperită, stau de pază în interiorul bazei, dar alături de militarii ucraineni neînarmaţi.
Alţi membri ai forţelor ruse patrulează pe aleile din curtea bazei militare, unde, asigură colonelul Matveenko, toate armele, inclusiv rachetele antiaeriene, sunt în continuare depozitate, ucrainenii refuzând categoric să le predea "agresorilor".
În paralel, la Fiolent, în apropiere de Sevastopol, unde se află Flota rusă a Mării Negre, soldaţii ruşi şi manifestanţii proruşi au pătruns într-o altă bază militară ucraineană, a anunţat purtătorul de cuvânt din Crimeea al Ministerului ucrainean al Apărării, Volodimir Bova.
Înaintea acestor incidente, militarii ruşi se limitau să se apropie liniştiţi de numeroasele obiective militare ale armatei ucrainene din Crimeea.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Posibil referendum privind ALIPIREA Crimeei la Rusia, pe 16 martie. Premierul Ucrainei: Decizia este ILEGITIMĂ. Reacţia Washingtonului şi a Uniunii Europene. Kievul începe dizolvarea Parlamentului din Crimeea
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:14
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
-
astăzi, 18:53