- Home
- Externe
- LONDRA, (30.01.2015, 13:07)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Britanicii comemorează o jumătate de secol de la moartea lui Winston Churchill, "Bătrânul Leu" etern
Marea Britanie comemorează în mod solemn, vineri, 50 de ani de la moartea lui Winston Churchill, "Bătrânul Leu" care l-a sfidat pe Adolf Hitler şi al cărui curaj, îndrăzneală şi putere de luptă sunt încă citate ca exemplu în Regatul Unit şi în afara lui.
Urmărește
7199 afișări
REPORTAJ: Britanicii comemorează o jumătate de secol de la moartea lui Winston Churchill, "Bătrânul Leu" etern (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Churchill s-a stins din viaţă pe 24 ianuarie 1965, la Londra, la vârsta de 90 de ani, iar "în acea zi Imperiul britanic a murit odată cu el", scria recent cotidianul The Daily Telegraph, un semn al amprentei uriaşe pe care fostul premier şi şef de război l-a lăsat asupra compatrioţilor săi.
Funeraliile sale naţionale au avut loc pe 30 ianuarie 1965, în prezenţa reginei Elizabeth a II-a. Transmis în direct la televizor, ceremonialul funerar a fost urmărit de 350 de milioane de persoane din întreaga lume.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
La marcarea a 50 de ani de la moartea sa, în Marea Britanie sunt organizate evenimente de-a lungul întregului an, punctul cel mai important fiind însă vineri, când are loc o procesiune funerară pe Tamisa. La fel ca în 1965, când rămăşiţele lui Churchill au fost purtate de Havengore, o barjă de 26 de metri.
"Havengore l-a condus pe un ultim drum excepţional, după un serviciu religios (la Catedrala) Saint Paul", povesteşte pentru AFP strănepotul său Randolph Churchill. "Această amintire va rămâne întipărită pentru totdeauna în memoria colectivă", a subliniat el.
Vineri, trecerea ambarcaţiunii urma să fie salutată cu focuri de tun de HMS Belfast, nava de război transformată în muzeu, iar o ceremonie este prevăzută în faţa Palatului Westminster, reşedinţa Parlamentului, în centrul Londrei.
Evenimente - fastuoase şi solemne - sunt mărturia moştenirii pe care a lăsat-o un om cunoscut pentru caracterul său impetuos, trabucele sale şi melonul pe care-l purta.
"La o jumătate de secol de la moartea sa, Winston Churchill continuă să inspire ţara căreia i-a apărat libertatea, dar şi întreaga lume", a declarat şeful Guvernului britanic David Cameron, recunoscând bucuros că "Churchill a fost cel mai bun premier".
Însă Churchill nu a fost considerat întotdeauna un erou naţional. "Să fim cinstiţi, Churchill era uneori o catastrofă", sublinia The Times într-un articol publicat săptămâna aceasta.
Cel mai răsunător eşec pe care l-a suferit rămâne probabil dezastruoasa Expediţie în Dardanele (februarie 1915-ianuarie 1916), care s-a soldat cu o derută şi 180.000 de morţi în rândul Aliaţilor.
- "Nu ne vom preda niciodată"
Dar Churchill nu şi-a ratat întâlnirea cu Istoria. Premier din 1940 şi până în 1945, el a condus Marea Britanie la victorie în al Doilea Război Mondial şi a găsit vorbele cu care să adune în jurul său un popor îngrijorat de înaintarea trupelor celui de-al Treilea Reich în toată Europa.
"Ne vom lupta pe plaje. Ne vom lupta pe terenurile de debarcare. Ne vom lupta în câmp şi pe străzi, ne vom lupta în munţi. Nu ne vom preda niciodată", avertiza el în iunie 1940.
"El a reuşit să schimbe cursul istoriei, dând dovadă de leadership într-un moment în care ţara-şi pierdea încrederea", apreciază Randolph Churchill.
Acest bărbat al vorbelor şi al faptelor era de asemenea un om de litere, laureat al Premiului pentru Literatură din 1953, dar şi un pictor talentat, o artă în care - la fel ca în politică - exalta "îndrăzneala".
Obiect al unui adevărat cult de la moartea sa, Churchill este pentru mulţi britanici mai degrabă o figură istorică, afirmă istoricul Richard Toye, profesor la Universitatea Exeter, autorul mai multor lucrări despre "Bătrânul Leu".
"Oamenii continuă să aibă o legătură emoţională cu el (...), iar unii trăiesc un atac la adresa lui Churchill ca şi cum ar fi un atac la adresa lor-înşile", adaugă universitarul.
Pasiunea pentru Churchill a depăşit demult frontierele britanice, aducându-i-se omagii necontenit în cele patru colţuri ale lumii.
Elevi de la Şcoala Naţională pentru Administraţie (ENA) din Franţa şi-au numit promoţia din care fac parte, 2014-2015, promoţia "Winston Churchill".
În Statele Unite, Congresul a inaugurat în 2013 un bust din bronz al "celui mai bun prieten" al Americii, un erou internaţional, totuşi atât de "british".
"Dacă britanicul - excentricitatea sa, marea sa generozitate, forţa sa de caracter - ar trebui să fie încarnat de către o persoană, aceasta ar fi Winston Churchill", spunea Mo Mowlam, un fost ministru al Majestăţii Sale.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe