REPORTAJ: Bulgaria, drumul către Siria ales de sute de candidaţi la jihad

Sute de ucenici jihadişti europeni încearcă să ajungă în Siria prin Bulgaria, pe şosea, un itinerar despre care se crede că este mai puţin monitorizat, aşa cum a procedat Fritz-Joly Joachin, un apropiat al fraţilor Kouachi, trimis în Franţa joi.

Urmărește
279 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Bulgaria, drumul către Siria ales de sute de candidaţi la jihad

REPORTAJ: Bulgaria, drumul către Siria ales de sute de candidaţi la jihad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Filiera este tot mai folosită, ţinând cont de faptul că sosirile pe aeroportul din Istanbul sunt tot mai supravegheate şi că traversarea Bulgariei către Turcia este relativ uşoară", declară un membru francez al serviciilor de luptă împotriva terorismului.

Veselin Vucikov, ministrul bulgar de Interne, a confirmat în urmă cu câteva zile că "sute de cetăţeni" europeni tranzitează ţara sa, răspunzând apelului la jihad.

Joachin, un francez în vârstă de 28 de ani, suspectat de soţia sa că l-a răpit pe fiul lor în vârstă de trei ani pentru a-l duce în Siria, în zone aflate sub controlul jihadiştilor, a fost interceptat de către Vama bulgară în timp ce încerca să treacă frontiera în Turcia la bordul unui autobuz.

- Ştergerea urmelor

În afară de copil, el era însoţit de un fost jihadist, condamnat. Deoarece n-au primit mandat să-l reţină şi pe jihadistul condamnat, bulgarii l-au lăsat să treacă în Turcia, unde a fost arestat a doua zi, la frontiera cu Siria.

Abia ulterior a alertat Franţa Bulgaria, cum este membră UE, în legătură cu faptul că Joachin, căutat iniţial pentru răpirea copilului, îi cunoştea de mult pe fraţii Kouachi, autorii atacului armat comis pe 7 ianuarie la sediul din Paris al săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo.

Iar Fritz-Joly Joachin nu este primul francez arestat în aceste circumstanţe.

De Crăciun, în 2012, Flavien Moreau, convertit la islam şi radicalizat în închisoare, era arestat într-un sat de frontieră, în compania unei călăuze. El a ratat mai multe încercări de a se pleca în Turcia, din Franţa, cu avionul, după care a decis să amestece pistele şi să ia succesiv zboruri Frankfurt-Viena şi Viena-Sofia.

Între timp, consolidarea supravegherii aeroporturilor turceşti a făcut calea aeriană şi mai nesigură pentru candidaţii la jihad, declară mai multe surse pentru AFP. "Din contră, este la fel de uşor să intri-n Turcia pe mare sau pe drum", dă asigurări un diplomat european aflat la post în Turcia.

Unii dintre aceşti călători discreţi ajung în Bulgaria, după ce au luat în Austia un prim autobuz către Ungaria, iar de aici altul către Sofia, un mod de a-şi şterge urmele odată cu fiecare etapă, afirmă Ţvetan Ţvetanov, un fost ministru bulgar de Interne.

- Autocarele "trec prin scaner" la Kapitan Andreevo

În faţa acestei mize, expertul antiterorist francez laudă cooperarea "perfectă" cu Bulgaria, aflată "în prezent la standardele UE".

Dar Sofia subliniază că, dacă nu sunt semnalaţi, jihadiştii europeni, ca cetăţeni UE, pot să se deplaseze uşor în ţară.

Conştient că este necesar ca ochiurile plasei să fie strânse, coordonatorul UE pentru lupta împotriva terorismului Gilles de Kerchove a recomandat introducerea unor "controale sistematice", în urma unei vizite discrete, pe 9 ianuarie, la Sofia.

În trei săptămâni, capitala aflată de obicei în afara marilor circuite diplomatice, i-a primit, pentru discuţii pe această temă, pe şeful diplomaţiei americane John Kerry, dar şi pe omologul său britanic Philip Hammond şi pe secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

De câteva luni deja, autocarele care asigură legătura de opt ore între capitala bulgară şi Istanbul "trec prin scanner" în postul de frontieră Kapitan Andreevo, dezvăluie o reprezentantă a societăţii Metro, principalul operator de linie.

Documentele de identitate ale fiecărui pasager sunt, de asemenea, verificate în mod sistematic în bazele de date ale Sistemului de Informaţii Schengen.

Poliţia bulgară nu poate, totuşi, să identifice şi să aresteze suspecţi decât atunci când este alertată de către ţara de origine, un lucru rar, deplânge ministrul bulgar Vucikov, reclamând "un schimb de informaţii serios".

La Istanbul, o sursă guvernamentală le reproşează europenilor lipsurile de care suferă. "Există probleme grave în partajarea informaţiilor secrete între ţările europene". Filajul candidaţilor la jihad este mai bine să fie efectuat "de către ţările de origine decât de către ţăriole de tranzit", subliniază această sursă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici