REPORTAJ: Ceremoniile marcând Debarcarea din Normandia, transformate într-un "summit" pe tema Ucrainei

Presa rusă a comentat întâlnirile care au avut loc joi între preşedintele Vladimir Putin şi liderii occidentali, apreciind că ceremoniile de sărbătorire a Debarcării din Normandia s-au transformat într-un adevărat "summit" neoficial pe tema crizei din Ucraina.

Urmărește
587 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Ceremoniile marcând Debarcarea din Normandia, transformate într-un "summit" pe tema Ucrainei

REPORTAJ: Ceremoniile marcând Debarcarea din Normandia, transformate într-un "summit" pe tema Ucrainei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit postului rus de televiziune Rossia 24, ceremoniile marcând Debarcarea aliaţilor în Normandia, s-au transformat, în esenţă, într-un summit neoficial care a avut drept scop principal apropierea poziţiilor Moscovei şi Occidentului faţă de criza din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a menţionat joi că Moscova insistă asupra "încetării cât mai rapide a vărsării de sânge în sud-estul Ucrainei". În acest context, preşedintele rus, Vladimir Putin, a avut joi mai multe întâlniri cu importanţi politicieni din Europa şi Statele Unite, discutând în special cu omologul american, Barack Obama şi noul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko.

Preşedintele francez, François Hollande, a avut mari emoţii, mergând de vreo zece ori dintr-o parte în alta pe covorul roşu de la intrarea în castelul normand Bénouville. Fără îndoială, primirea celor mai influenţi politicieni şi aristocraţi este un pas bun pentru popularitatea tot mai scăzută a liderului francez, notează presa rusă.

Regina Marii Britanii a sosit la ceremonii cu un automobil Range Rover înalt, pentru a nu-şi şifona pălăria, în timp ce Regele Norvegiei şi-a pus pe cap o şapcă militară chiar uşor şifonată. Dar iată că în faţa castelului opreşte un automobil cu steguleţ german: a sosit Angela Merkel, după o discuţie cu preşedintele Rusiei. Timp de o oră, într-o întâlnire cu uşile închise, cancelarul german şi Putin au vorbit doar despre Ucraina. Potrivit consilierului preşedintelui rus, Iuri Uşakov, care a fost prezent la această întâlnire, cei doi lideri nu au încercat să pună accent pe divergenţe, ci să găsească nişte puncte de tangenţă în opinii.

La început, între cei prezenţi la castel s-a simţit o oarecare distanţare - au avut loc strângeri de mâini, dar nu şi un schimb de replici, politicienii aşezându-se cât mai departe unul de celălalt. Însă după ce Hollande a întrebat-o pe Merkel: "Cum a fost?", referindu-se la întâlnirea ei cu Putin, cancelarul german a făcut un gest imprecis şi a devenit clar: discuţiile nu au fost deloc uşoare, dar un anumit rezultat va fi.

Putin a sosit la Bénouville printre ultimii. Preşedintele francez, preferând să-l însoţească pe liderul rus, i-a oferit acum premierului Manuel Valls posibilitatea de a întâmpina restul politicienilor care urmau să vină. Totuşi, apoi Hollande se va întoarce, pentru a-l întâmpina pe ultimul oaspete - preşedintele american, Barack Obama, sosit cu un automobil blindat, îmreună cu un veteran al Debarcării din Normandia.

Obama păstrează distanţa. Pe o fotografie de grup, care a fost făcută de două ori (deoarece prima dată în cadru lipsea premierul britanic David Cameron), Obama va apărea în partea opusă faţă de Putin, însă nu departe de noul preşedinte ucrainean. Alături de liderul de la Kremlin vor sta regina Danemarcei şi ducele Luxembourgului. Totuşi, cel mai marcant moment va fi atunci când Merkel, Poroşenko şi Putin se vor opri pe covorul roşu pentru a discuta.

Ulterior, detaliile acestei convorbiri vor fi făcute publice de către purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskoov: "În cadrul unei discuţii scurte, şi Putin şi Poroşenko s-au pronunţat în favoarea unei încetări cât mai rapide a vărsării de sânge în sud-estul Ucrainei".

Este ceea ce vor atât europenii şi americanii, cât şi ruşii, scrie site-ul Vesti.ru. Putin a avut o discuţie scurtă, de vreo zece minute, şi cu Obama. Potrivit lui Peskov, cei doi lideri au pledat pentru încetarea violenţelor în estul Ucrainei.

"Însă e puţin probabil ca preşedintele Statelor Unite să fie interesat de existenţa unui contact direct între Putin şi Poroşenko, deoarece acest fapt ar contravine scenariului american, care prevede că soluţionarea conflictului (în Ucraina) este posibilă doar sub patronajul total sau dominant al Washingtonului", comentează postul de televiziune Rossia 24.

După un dineu, liderii au plecat spre plaja Sword a orăşelului Ouistreham, pentru a participa la principalele ceremonii ale zilei. Liderii de state îşi ocupă locurile pe tribuna centrală, în dependenţă de data la care au fost învestiţi în funcţie: cine a preluat funcţia mai devreme, vine mai târziu. Astfel, Petro Poroşenko, care încă nu a fost învestit în funcţie, dar a fost ales, se aşează cam printre primii. Ultima soseşte regina Marii Britanii.

Vladimir Putin, strângând mâinile tuturor copiilor care îi însoţesc pe oaspeţi, se duce spre locul său, acompaniat de sunetele marşului rusesc. Putin este singurul preşedinte din cei prezenţi care a fost în Normandia în urmă cu zece ani, la sărbătorirea a 60 de ani de la Debarcarea aliaţilor. Atunci, alături de el au stat cancelarul german din acea perioadă, Gerhard Schroeder, şi fostul preşedinte francez Jacques Chirac.

Acum, actualul cancelar german Merkel, de asemenea, stă alături de Putin. Ei continuă discuţia în germană. Cameramanii care filmează evenimentul îi arată deseori, iar apoi fac o glumă şi-i prezintă în prim-plan, exact în momentul când Obama îl urmăreşte cu mare atenţie pe Putin de la locul său. Putin nu va reacţiona la această privire imediat, însă va aprecia gestul cameramanilor.

Apoi, potrivit presei ruse, preşedintele rus va asculta cu mare atenţie discursul lui Hollande, adresat veteranilor, în timp ce preşedintele SUA va asculta mestecând o gumă.

Totuşi, evenimentul în sine este marcant, deoarece aproximativ 1.800 de veterani care au debarcat la Omaha şi Utah Beach au participat la aceste comemorări, notează Vesti.ru.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici