Coordonarea dintre NATO şi rebeli, dar şi cea dintre grupurile rebele au devenit mult mai sofisticate şi eficiente în ultimele săptămâni, deşi mandatul Alianţei Nord-Atlantice se rezuma doar la asigurarea protecţiei populaţiei civile.
Un diplomat NATO a declarat că raidurile Alianţei au devenit tot mai precise în ultima perioadă, după ce Statele Unite au instituit o supraveghere permanentă asupra zonelor controlate încă de armata libiană. În acelaşi timp, Marea Britanie, Franţa şi alte ţări au trimis pe teren membri ai forţelor speciale, pentru a-i instrui şi înarma pe rebeli, au precizat sursele citate.
Până sâmbătă, NATO a efectuat în total 7.459 de misiuni, atacând mii de ţinte, de la lansatoare individuale de rachete până la centre de comandă, distrugând infrastructura militară şi reducând capacitatea de comandă a armatei libiene.
Totuşi, mai mulţi oficiali americani au avertizat că armata libiană şi colonelul Muammar Kadhafi nu vor renunţa la luptă înainte de câteva zile sau chiar săptămâni. Ca şi în cazul lui Saddam Hussein şi al fiilor săi, şi Kadhafi poate rezista în continuare şi poate conduce o mişcare de insurgenţă chiar şi după cucerirea capitalei.
„Este foarte, foarte dificil de prezis ce va face”, a declarat un comandant militar american.
Surse din administraţia de la Washington au afirmat că Statele Unite dispun de dovezi că mai mulţi membri ai regimului de la Tripoli îşi negociază plecarea din ţară, însă nu au informaţii despre locul unde se află liderul libian sau intenţiile acestuia.