REPORTAJ: Confruntări armate intense la aeroportul Doneţk, în estul Ucrainei. Cele două scenarii pentru ceea ce urmează

Tiruri susţinute de artilerie şi de tancuri au atins joi aeroportul Doneţk care, în pofida faptului că a fost distrus aproape în întregime, a devenit epicentrul unei reintensificări a confruntărilor armate dintre armata ucraineană şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

Urmărește
2567 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Confruntări armate intense la aeroportul Doneţk, în estul Ucrainei. Cele două scenarii pentru ceea ce urmează

REPORTAJ: Confruntări armate intense la aeroportul Doneţk, în estul Ucrainei. Cele două scenarii pentru ceea ce urmează (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au încercat în două rânduri, joi, să ajungă la faţa locului, dar au renunţat până la urmă, din cauza intensităţii bombardamentelor.

Escaladarea violenţelor, care a început în urmă cu aproape o săptămână, continua în bastionul huilei Donbas. Întreaga linie a frontului pare că s-a trezit, însă zona cea mai agitată se află în estul bastionului rebel Doneţk şi în zona aeroportului, pe care şi-l dispută beligeranţii.

Jurnalişti AFP prezenţi de o parte şi de alta a liniei frontului au constatat tiruri intense şi continue toată ziua de joi.

Miza acestor bombardamente este preluarea controlului celui mai recent dintre cele două terminale ale aeroportului, care se află parţial pe mâna ucrainenilor.

"Luptele pentru aeroport au atins aceeaşi intensitate ca în perioada de vârf de la sfârşitul lui septembrie şi începutul lui noiembrie", a scris pe Facebook un corespondent de război partizan al Kievului, Iuri Butusov, potrivit căruia "beligeranţi s-au aflat la o distanţă de trei-cinci metri, aproape corp la corp".

Un jurnalist AFP a auzit conversaţii pe talkie-walkie între militari ucraineni care vorbeau despre tiruri susţinute cu tancuri vizând să distrugă unul dintre zidurile noului terminal şi cereau întăriri.

"Ajunşi în apropiere, am apreciat că situaţia era prea imprevizibilă pentru a merge mai departe", a declarat Alexander Hug, unul dintre reprezentanţii misiunii, evocând "lupte continue" şi "atacuri de artilerie grea provenind din ambele tabere".

"Aceste atacuri sunt efectuate, de asemenea, din zone locuite sau de la periferia acestora şi antrenează o ripostă care provoacă victime şi pagube infrastructurilor", a adăugat el.

Armata ucraineană a afirmat joi seara că a declanşat o contraofensivă şi i-a "respins" pe rebeli, dar că "bătălia continuă".

Kievul a anunţat că doi militari au fost ucişi pe aeroport. La Vodiane, un sat situat la şase kilometri, unde ucrainenii îi evacuează pe cei scoşi din luptă pe aeroport, un jurnalist AFP a văzut joi după-amiaza un mort şi cinci răniţi, dintre care doi în stare gravă.

- Lege în vederea unei "mobilizări parţiale"

În capitala ucraineană, secretarul Consiliul Naţional ucrainean pentru Securitate Oleksandr Turcinov a prezentat joi "două scenarii" pentru mai departe.

"Primul este reluarea la scare mare a ostilităţilor şi un atac cu participarea activă a forţelor armate ruseşti, ale cărui consecinţe ar putea să fie un război continental de mare amploare", a subliniat el.

Al doilea "implică tentative ale Kremlinului vizând să împiedice stabilizarea situaţiei în Ucraina", cu scopul de a epuiza ţara economic şi militar.

Turcinov a reafirmat că Rusia este parte implicată în mod direct în conflict.

În opinia sa, 8.500 dintre cei 38.000 de oameni care luptă împotriva armatei naţionale ucrainene sunt militari din armata naţională rusă. Aproximativ 52.000 de militari suplimentari sunt prezenţi în apropiere de frontieră, cu peste 300 de tancuri şi 1.800 de alte vehicule blindate.

În faţa acestei "ameninţări", Parlamentul ucrainean a adoptat o lege care prevede trei valuri de "mobilizare parţială" în 2015. Primul începe pe 20 ianuarie şi vizează aproximativ 50.000 de persoane.

"Ucraina se pregăteşte de război. Noi suntem pregătiţi de un răspuns pe măsură. Nu suntem slabi", a avertizat "preşedintele republicii" de la Doneţk (DNR) Aleksandr Zaharcenko.

Joi a fost zi de doliu naţional în Ucraina, în memoria celor 13 civili ucişi într-un vehicul lovit de o rachetă, la Volnovaha, marţi, în cel mai sângeros atac comis împotriva civililor de la Acordurile de Pace de la Minsk din septembrie.

Cele două tabere continuă să se acuze reciproc de această dramă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici